返回列表 發帖
唔好講咁多,先搬環保署來先
Michael-1974 發表於 2010-8-13 11:25

我驚環保署搬咗黎之後發覺冇臭味,不如搞擴建

我想渡假式酒店加政府office會仲好,呢到真係有好多發展空間
日出康城兄 發表於 2010-8-13 11:29

日出根本係好靚,... 海景靚, 山景重靚,... 重靚過外國既"馬爾代夫",...

政府真係要珍惜日出呢塊咁靚既地,.... 唔好浪費咗佢,....

真係唔明白,日出康城整個發展超過千億,政府得到數以百億地價,港鐵將軍澳線興造價亦都靠日出項目作出補貼,如果政府好好規劃補地價必大幅增加,相反政府把大量唔好社區設施都想放係日出,究竟有冇用個腦袋計過數?高官每日都同我地講我地要承擔d乜承擔d乜,,我們已承檐高昴地價但政府連最基本交通飲食設施都沒有。曾特首你係得ge

我今早同港鐵、規劃署了解過「日出四期」延遲招標的原因,主要有關社區設施的安排,日出康城係一個"兩個太古城"規模的屋苑,我們會有許多社區設施,例如已啟用的青年中心、社區會堂;未來會有長者中心、學校、永久的巴士總站等。

我一陣會去港鐵總部遞信,要求加快興建日出康城的商場和社區設施。以下係我的立場,請賜教:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

港鐵公司
行政總裁
周松崗先生

周總裁:

關注日出康城四期延期招標
儘速興建商場方便居民

本人獲悉日出康城四期延期招標,該項目涉及興建購物商場。自首都  入伙以來,由於現時沒有購物設施,居民生活非常不便。本人一直跟進有關問題,要求超市在首都的小型商店和港鐵車站設立分店,又協調送貨服務。今年初,本人亦藉著有關日出康城的規劃申請,要求  貴公司儘速興建商場,並要求規劃署、城市規劃委員會及運輸署注視問題。城規會亦同意   貴公司在首都附近加建臨時超級市場。

對於  貴公司指正在同政府磋商日出康城四期的社區設施安排,據悉,該項目涉及的社區設施有警崗和長者中心。另外,毗鄰設有中小學校舍。然而由於磋商社區設施安排令項目延期,我對此表示愕然和深表關注。 就此,我有以下建議:

1.        貴公司和有關的政府部門須儘快完成磋商日出康城四期的社區設施  安排,務求早日招標和落成購物商場,令商場和社區設施(警崗和長者中心)儘快啟用。

2.        從速興建位於首都附近的臨時超級市場,並告知完工日期。

3.        位於首都基座預留有一個長者院舍,現時空置。本人建議在日出康城  商場落成前,上址臨時作為供住戶專用的餐廳,令首都、領都、領峰和日出康城三期的住戶,在商場落成前使有到食肆。此建議我促請  貴公司和有關部門積極跟進。

4.        往來日出康城與君匯坊的穿梭巴士,儘快延長服務時間至每日早上7時至晚上11時,配合君匯坊的食肆和超市的營業時間,方便日出康城    居民的需要。

5.             本人建議於日出康城設立國際學校,配合居民對多元化教育的需求。

祈請  貴公司考慮本人的建議。

西貢區議員.工程師
方國珊
2010年8月13日

副本送:
1.        地政總署署長 譚贛蘭太平紳士               (傳真號碼:2868-4707)
2.        地政總署鐵路發展組總產業測量師 馬王京芳女士 (傳真號碼:2605-3243)
3.        規劃署署長 梁焯輝太平紳士                 (傳真號碼:2116-0751)
4.        警務處處長 鄧竟成先生                     (傳真號碼:2865-6546)
5.        教育局常任秘書長 黃鴻超太平紳士           (傳真號碼:2868-5916)
6.        西貢民政事務專員 胡錦賢太平紳士           (傳真號碼:2792-9440)
7.        規劃署署任西貢及離島規劃專員 鍾文傑先生   (傳真號碼:2367-2976)
8.        規劃署城市規劃師(將軍澳) 李健成先生       (傳真號碼:2367-2976)
9.        社會福利署署長 聶德權太平紳士             (傳真號碼:2838-0125)
10.        運輸署助理署長(新界) 何裕文太平紳士 (傳真號碼:2824-0433/ 2381-3799)

如果政府想係日出康城興建"精神病患者康復中心".... MTR同CK 應該馬上提出反對,... 也要馬上通知所有的日出居民,... 收集他們的意見,... 政府同MTR不應黑箱作業,... 因這個決定,... 係會極度影響日出既民生問題,.. ...
RockyS 發表於 2010-8-13 10:55

我今早同港鐵、規劃署了解過「日出四期」延遲招標的原因,主要有關社區設施的安排,日出康城係一個"兩個太古城"規模的屋苑,我們會有許多社區設施,例如已啟用的青年中心、社區會堂;未來會有長者中心、學校、永久的 ...
方國珊議員 發表於 2010-8-13 12:45

Totally support detailed proposal by Ms. Fong and appreciate for your the utmost efforts in all aspects on the regards of prospect of Lohas Park

我今早同港鐵、規劃署了解過「日出四期」延遲招標的原因,主要有關社區設施的安排,日出康城係一個"兩個太古城"規模的屋苑,我們會有許多社區設施,例如已啟用的青年中心、社區會堂;未來會有長者中心、學校、永久的 ...

請問"主要有關社區設施的安排"的意思及內容是什麽呢?

謝謝方議員努力

方議員,您好! 感謝您的努力!
我們最擔心的是, 昨日港鐵所說的"社區設施安排"內容與原規劃的"警崗和長者中心"有出入, 相關的內容如不弄清楚, 將是壓在LP居民的心頭大石, 請想辦法(或透過貴黨的網絡)瞭解一下!
相看兩不厭  只有漁翁山

方議員我想問其實日出康城呢個社区,要發展到幾時先會完工呢
我買樓時地產朋友和廣告都話2016-7年,但而家睇好似10年後都未得

我返左黎啦!康兄你好!

一路講緊日出康城的發展要10年時間,仲要視乎經濟情況,例如日出康城四期原定於2008年秋天推出,但當時發生金融海嘯,因而押後至今(這是經濟影響到民生的例子)。我估計日出康城好難於2017年全面完工。

方議員我想問其實日出康城呢個社区,要發展到幾時先會完工呢
我買樓時地產朋友和廣告都話2016-7年,但而家睇好似10年後都未得
日出康城兄 發表於 2010-8-13 14:23