返回列表 發帖
Michael兄說的甚是, 決不能掉以輕心, 要把對LP有負面的提案消滅於萌芽之中!
康城黃 發表於 2010-8-13 20:59

對, 對, 對,... 凡是都要小心,....

要對政府一切會對日出有負面影響的提案或意圖,.... 消滅於萌芽之中,....

未知今晚出席方議員會議的朋友,可否分享會議內容呢?

對, 對, 對,... 凡是都要小心,....

要對政府一切會對日出有負面影響的提按或意圖,.... 消滅於萌芽之中,....
RockyS 發表於 2010-8-13 21:24

我買首都時,真係話landfill幾年後close架,邊有話137區,呢d咪賤囉,城規d pk仲話我地唔留心,真d9佢

"決不能掉以輕心, 要把對LP有負面的提案消滅於萌芽之中!"

Totally agree! Support!

我買首都時,真係話landfill幾年後close架,邊有話137區,呢d咪賤囉,城規d pk仲話我地唔留心,真d9佢
Michael-1974 發表於 2010-8-13 21:40

印象中,在首都居民未入伙前說沒有反對通過,咪賤囉 

Michael-1974 發表於 2010-8-13 21:40

呢單嘢,...

其實係城規會欺騙市民,.... 定係MTR欺騙市民呢....?

呢個計劃既改變(擴建堆填區),... 會令全日出既居民蒙受經濟上既損失,... 最少我地間物業既升值會小咗,... 咁又係邊一方面需要負責呢....?

唔知呢個係經濟上既誤導,... 或係刑事上既誤導呢,...?

有邊個政府部門, 或消費者委員會可以答我地呢...?

當時日出冇人住真係冇問題架,但宜家咁多人搬入來,仲邊可以按當時情況算數呀?
城規班pk,我對佢地真係勁冇信心。

(城規d pk仲話我地唔留心,真d9佢) x 2

未知今晚出席方議員會議的朋友,可否分享會議內容呢?
Michael-1974 發表於 2010-8-13 21:36

今晚出席方議員會議的會議內容如下:
1. 日出康城4期的發展(港鐵與政府對日出康城4期的社區設施老人中心/警峝的面積比率有不同意見;方議員對此「日出康城」第四期廷遲招標已向港鐵表示關注;任何人或政府改變日出康城用地的用途必須經城規會的批准)
2. 日出康城學校用地的進展(教育局正在處理國際學校用地的申請;方議員要求東華三院的讀寫障礙學校的辦學團體提交招生籃圖, 居民擔心將來建成的東華三院讀寫障礙的學校招生不足;方議員提及85區-即是石角路都有學校用地作發展)
3. 首都6座臨時超市,食市的進展(規劃署已批首都6座的學校用地建臨時超市; 而方議員建議在首都6座5樓的老人中心用作臨時食市的用途; 居民建議將多間地產舖約滿後搬遷到康城地鐵站商舖內,之後將多間地產舖及有餘的地方讓惠康用作擴建之用)
4. 討論石角路的泊車用地徵求居民意見(居民建議在石角路的泊車用地建私家泊車場來降決日出康城泊車位不足)

好多謝方議員和大家的努力。