返回列表 發帖
我不是以日出樓價作為首要考慮...
但發展一個地區...最重要是按步就班...不一定快就好..
我反而希望發展以質素為首要考慮...
日出康城的發展是急不來的..由一片空地..要成為一個成熟社區...要十年時間..
現在只過了 2 年 (入伙計)...我想進度不是大家想像得咁差.

我覺得我地都好合作……佢話三加一,冇符!佢話推遲第四期,冇符!咁我地要求早D起好臨時超市,比多D君薈坊車或者新都城車!!但佢有佢say No既理由,咁我地只係話佢知我地唔收貨姐!

今次佢又話推遲第四期,我地應認拍手掌?

你講的只是早一年或半年發生的事..但如果你計劃在這裡住 20年 30年..這樣的時間重要嗎?...你要一個領會商場還是一個APM呢?
我爭取的是質素.
註明 : 我是一名用家..不是抄家..樓價我不太在乎.

83# eddieyuesfx

但另一方面, 日出可作以下改善
1. 引入多一個 open space 停車場
2. 管理費2.15 元不是物有所值(不是貴,只是物非所值).. 只有綠化是做得好.. 但有以下問題
     1. 形象不夠高尚 (公共地方及管理員各方面有待改善) 2.15元至少可做到維景/澳運站級數
     2. 近公園地方清潔不足
     3. 近停車場地方外觀可提升
     4. 會所裝飾可多元化       i. 加入熱帶魚缸    ii. 加入不同電視頻道  iii. 藝術廊 等.

<-----不設實際!!        
我吔宜家要開飯呀!!  無街市、無食肆, 我吔食西北風咩???
熱帶魚缸、藝術廊, 你無野雅?? 搬去西九文化區啦! ...笨!!!  

真的要引用康城黃,我看見都好嬲!

港鐵「自以為事」連政府的說話也不理會,不過今日的政府也好難揾人聽佢講!我有幾件事需要大家幫手:

1.    我會於短期內約見有關部門,我需要聯同居民一齊,越多居民出席,越能 ...
方國珊議員 發表於 2011-3-4 00:10

10/4已預留日子, 一定全力支持!!
(老豆老母都要讓路, Sorry!!)

10/4已預留日子, 一定全力支持!!

就箅我地勁讚康城,人地來到……三加一、迷你惠康、勁等君薈坊巴士,不特只樓價唔會升,我地既生活亦無法盡早改善!

依家唔鬧佢,佢下次又拖…… ...
kingking1388 發表於 2011-3-4 13:24

AGREE x 1!!!  
我吔吾係唱衰康城, 而是反映現實, 要求基本生活配套啫!!
如果我吔有咁巴閉可以唱跌康城個價, 我吔就立即倒轉頭唱好康城、唱升康城個價啦!! 但係你都要有人信先得架?? 我吾會自欺欺人囉!!
況且, 是港鐵講大話...第四期發展一拖再拖.. 咁我吔點呀?? 真係吾洗開飯牙???

這裡業主何嘗不知要一個社區完善非旦夕可為,但都要企出來要mtr給回一個供居民管理完善的環境(天橋便便)‧像樣的超市‧便利的交通,這都是合理要求,就像反抗建堆填郊野公園一役,如果當初以為抗爭冇用又那會有今天的成功,所以我們要企出來爭取!
jade

這裡業主何嘗不知要一個社區完善非旦夕可為,但都要企出來要mtr給回一個供居民管理完善的環境(天橋便便)‧像樣的超市‧便利的交通,這都是合理要求,就像反抗建堆填郊野公園一役,如果當初以為抗爭冇用又那會有今天 ...
jade 發表於 2011-3-4 15:19

AGREE X 1

你講的只是早一年或半年發生的事..但如果你計劃在這裡住 20年 30年..這樣的時間重要嗎?...你要一個領會商場還是一個APM呢?
我爭取的是質素.
註明 : 我是一名用家..不是抄家..樓價我不太在乎. ...
eddieyuesfx 發表於 2011-3-4 14:01

日出的發展是一期接一期, 互相緊扣的, 任何一個delay, 都代表整體發展會被拖跨。
更何況係delay完一次, 今年再delay????
就算係住公屋! 我相信依家都無乜邊條新落成的公共屋邨, 附近係無街市囉!!!