返回列表 發帖
你講的只是早一年或半年發生的事..但如果你計劃在這裡住 20年 30年..這樣的時間重要嗎?...你要一個領會商場還是一個APM呢?
我爭取的是質素.
註明 : 我是一名用家..不是抄家..樓價我不太在乎. ...
eddieyuesfx 發表於 2011-3-4 14:01

如果港鐵計劃要起領會商場,你難道認為你合作地等十年八年,佢會起個有質數既APM俾你?

食粥食飯既然由佢定,我地只係要求佢早D開餐姐!

我地有好多業主(長短線都好),都係等開餐,唔係等錢開餐。樓價上落唔使死,但都要生活便利DD呀!

請不要將日出康城與政治連上關係..否則日出康城不會有好日子過..

日出居民只是表達了自己意見...政府聽到...立法會與政府利善不一...才會有這樣的結果...不是單單靠我們的抗爭

你意思係咪想話,原本計劃由投標到建成商場就要用4年時間
Plan 1
第一年投標,但冇需求,第二年都未起,到第3年先開始與建,第四年才落成
Plan 2
第一年冇投標,但有需要,咁第二年立刻投標,第三年與建,第四年尾可落成 ...
日出康城兄 發表於 2011-3-4 16:25

自從港鐵同恆隆發展九龍站既君臨領左野之後, 而家港鐵既標書已經寫明推售同埋入賬時間表, 吾容許發展商屯貨架啦..就係呢種模式先至岩哂ck 既售樓作風.

我都唔明你的意思...
點解一定是CK 投第四期??? 關 CK 什麼事?  是 MTR 出標的.

我開始發覺好多人以為日出康城是 CK 同 MTR 的項目...但真的嗎?

請不要將日出康城與政治連上關係..否則日出康城不會有好日子過..

日出居民只是表達了自己意見...政府聽到...立法會與政府利善不一...才會有這樣的結果...不是單單靠我們的抗爭 ...
eddieyuesfx 發表於 2011-3-4 16:28

如果龔仁心唔打呢場官司,神棍聰而家應該係加勒比海歎緊
唔係乜都抗爭,有時有d野係要去到某個point,就要出動,同政治無關,
唔做野就會比正苦任由牢割,MPF$6000又係一個好例子
請用正版www.lohas-park.com.hk
環保署投訴異味統計 電話: 2706-8888投訴數字:107
可用e form 投訴,https://epic.epd.gov.hk/ca/uid/complain_submit_tran
勢不可使盡,話不可說盡
福不可享盡,規矩不可行盡
凡事太盡,緣分勢必早盡

我們了解政府和政客的心意嗎? 將日出和政治連上...日出可變天水圍...
想想吧!

日出居民只是表達了自己意見...政府聽到...立法會與政府利善不一...才會有這樣的結果...不是單單靠我們的抗爭 ...
eddieyuesfx 發表於 2011-3-4 16:28

賈慶林: 民生也是重大政治問題 (賈慶林-察實情出實招 為十二五獻計)(2011-3-3)

【大公網訊】中國全國政協十一屆四次會議3日下午在北京人民大會堂開幕。全國政協主席賈慶林在作全國政協常委會工作報告時表示,民生問題不僅是重要的經濟問題、社會問題,也是重大政治問題

民生跟政治是分不開的。
香港特區政府未明白! 你都好似未明白!

可能只有你至明..
至少我唔明.

政府上次不是因為聽取民意而撤回'擴建堆填區至清水灣郊野公園'的計劃;
而是政府不理民意,嘗試以行政'霸導'繞過立法機關,以致本身陷入自97回歸後的首次政治危機,結果才廢令, 停止擴建。