返回列表 發帖
唔想

唔明,可否解釋吓同俾CK投到第四期有乜關係呢?
337037 發表於 2011-7-18 16:33

我估吓咋!
兩期一齊發展沒有其他競爭者,個呎價由ck定,很定佢好進取,但加入不同發展商,個呎價可能會有競爭。所以投標時無論CK谷大D個數比其他發展商仲標或禁底個數另自已仲票都好,佢都有第三期係手, 其他發展商仲左後都要睇佢頭,要霧依D風險多數發展商都唔會做,除非係同ck合作發展!

SHK唔會過黎玩,uncle four唔同MTR玩,信和如唔玩,都係ck玩。

回復 13# lolento

點解SHK吾會過黎玩?

我估吓咋!
兩期一齊發展沒有其他競爭者,個呎價由ck定,很定佢好進取,但加入不同發展商,個呎價可能會有競爭。所以投標時無論CK谷大D個數比其他發展商仲標或禁底個數另自已仲票都好,佢都有第三期係手, 其他發展商仲左後都要睇佢頭,要霧依D風險多數發展商都唔會做,除非係同ck合作發展!
kkchan 發表於 2011-7-18 05:26 PM

可能性吾大.
自從君臨天下MTR俾恆隆玩過後, 佢而家既標書寫清楚哂完工及銷售期限, 吾到發展商坐貨吾賣.

回復 14# Hellomoto

56、6x幾區仲有地投、而且仲有政府部門,相信SHK盡可能會玩埋,呢邊又要同MTR分紅。
其實各個developer有無形默契。

回復  Hellomoto

56、6x幾區仲有地投、而且仲有政府部門,相信SHK盡可能會玩埋,呢邊又要同MTR分紅。
其 ...
lolento 發表於 2011-7-18 08:10 PM

雖然你說的不無道理, 不過never say never... 你睇九龍站上面有幾多個發展商?
仲有TKO南臨海段, 有信記虎視眈眈..

其實最重要係MTR份標書, 寫明質量指標及延期罰則, 要有一定阻嚇力(唔可以只係價低者得). 只要做到指標, 咁邊個中都無所謂.

至於領峰延期, MTR竟然可以接受AP咁無理"理據", 證明MTR自己係好有問題!?  所以曰出將來發展, 完全係MTR既手上, 亦完全係MTR既責任, 無得推御.
科學就是一門宗教  宗教就是智慧(自由)的束縛

其實最重要係MTR份標書, 寫明質量指標及延期罰則, 要有一定阻嚇力(唔可以只係價低者得). 只要做到指標, 咁 ...
無相空花 發表於 2011-7-18 21:25

花兄所言甚是,佢哋本來就是蛇鼠一窩!

如果俾長實插哂旗, 最影響到地價o既商場都可能會變成佢囊中之物