返回列表 發帖

大家認為日出康城四期今年真的會招標嗎?

大家好,小弟是峻瀅業主,大家都叫鄰居,希望康城區愈來愈完善
其實小弟買樓之前都有做過下工課,知道堆填區會大約2015年關閉,而附設商場既康城四期會係大約2020年落成

咁峻瀅入伙時都2014年,原本諗住等/捱5年度就雨過天晴啦,點知依家又話要擴建堆填區,又唔知康城四期同跨灣大橋幾時起......隨時等10年都未攪掂,感覺有D奶左野......

以CY上任以來既態度來睇,堆填區擴建應該無法避免......希望康城四期快D動工,起碼"搵食"都方便D

另外我為左唔食正由堆填區方向吹過來既風而選左向北面既單位,會唔會諗多左?

遲啲起人小啲仲舒服

如果真係吹過黎,向邊一方都有味
當然向北起碼視覺上會好d,噪音都會大大降低
不過就要預左夏天d蚊同昆蟲晚晚搵你
明暗 明暗 明暗

如果真係吹過黎,向邊一方都有味
當然向北起碼視覺上會好d,噪音都會大大降低
不過就要預左夏天d蚊同昆蟲晚 ...
dcmarco 發表於 2013-1-30 16:07

呢樣我又無考慮,因為自己係馬鞍山近山既地方住過幾年,20樓以上既情況唔算太厲害

康城蚊患很厲害嗎?

呢樣我又無考慮,因為自己係馬鞍山近山既地方住過幾年,20樓以上既情況唔算太厲害

康城蚊患很厲害嗎? ...
gilbertwhf 發表於 2013-1-30 16:15

馬鞍山走到黎呢到,都好遠下

馬鞍山走到黎呢到,都好遠下
日出康城兄 發表於 2013-1-30 16:22

我依家同屋企人住緊鑽石山,之前住馬鞍山

今年年尾結婚,所以搬出來自己住

原本諗住買奧柏御峰,不過多人搶都癲.....搶唔到, 同期經紀又sale我地瓏門同峻瀅,咁去康城同地盤N次又上網做下工課,就選左峻瀅

好老實400樓下二手都唔多選擇(九龍/近九龍),起碼康城都有地鐵

康城蚊患很厲害嗎? ...
gilbertwhf 發表於 2013-1-30 16:15

有d街坊話好勁,自己住高層唔覺
甲蟲就好勁,樓下天橋係一堆堆地被掃走

我依家同屋企人住緊鑽石山,之前住馬鞍山

今年年尾結婚,所以搬出來自己住

原本諗住買奧柏御峰,不過多人 ...
gilbertwhf 發表於 2013-1-30 16:37

結婚恭喜恭喜
峻瀅你買了幾錢呎?

結婚恭喜恭喜
峻瀅你買了幾錢呎?
日出康城兄 發表於 2013-1-30 16:45

我做即供, 建築呎價 5784 實用呎價 7627 (兩房)

我做即供, 建築呎價 5784 實用呎價 7627 (兩房)
gilbertwhf 發表於 2013-1-30 16:52

呢個價都算ok,