返回列表 發帖
有d街坊話好勁,自己住高層唔覺
甲蟲就好勁,樓下天橋係一堆堆地被掃走 ...
dcmarco 發表於 2013-1-30 16:44

個時馬鞍山都係,一打風落雨成絛天橋鋪滿飛蟻......

人算不如天算,希望堆填區早日解決

堆填區旳問题不是-朝-夕可以解决,
但等你搬来,臭味基本己解决,
空氣質素也會改善。
所以你地比康城人幸福。
但由于近山,昆蟲,蚊蟻-定比康城多,
無解啦,永久山景wor
1、你同佢講道理,佢和你耍太極;2、你同佢說公義,佢和你講公契;
3、你同佢講公契,佢同你亂演繹;4、你同佢倾執漏,佢同你說過期;
5、你同佢講權利,佢同你數條款; 6、做事的時侯,佢装糊塗人;
7、出事的時候,佢說找業委;8、抽傭的時候,佢認經理人。

堆填區旳問题不是-朝-夕可以解决,
但等你搬来,臭味基本己解决,
空氣質素也會改善。
所以你地比康城人幸 ...
sung123 發表於 2013-1-30 17:15

確實個個樓盤都有自己既優缺點,堆填區問題我亦無咩意見,因為買樓之前已經知道,唔想俾人覺得輸打贏要,況且無論佢點擴建始終有堆滿既一日

當然我亦都唔係話康城居民既抗議係無理行為,因為我覺得成件事係政府規劃有問題,根本唔應該係堆填區附近發展大型新市鎮,結果只係苦了康城居民成為磨心

我本人衷心感激康城居民所做既一切,亦希望政府唔好一錯再錯,盡快建設配套設施以滿足康城區高速既人口增長,唔係好似依家咁,俾人既感覺係政府由你地自生自滅

extremely bad news is the government has determined to expand the SENT landfill.  see the following abstracted from EPD website.  

Item No.
工程
編號
Title & Description of Assignment
工程名稱及說明
Type of
Agreement
合約類別
Date of Inviting
Expression of
Interest
邀請建議書日期
Expected
Duration
預計所需時間
Name and Tel. No.
of
Contact Person
聯絡人姓名及電話
Environmental Protection Department
環境保護署
- Southeast New Territories landfill
extension - design and construction
新界東南堆填區擴建工程 –
設計及建造
DC
設計及建造
Jan 2013
2013年1月
50 months
50 個月
Mr. Tom LAI
黎國樑先生
2872 1702

extremely bad news is the government has determined to expand the SENT landfill.  see the following  ...
HK2012 發表於 2013-1-30 17:42

不意外,不過擴建堆填區唔駛經立法會?

確實個個樓盤都有自己既優缺點,堆填區問題我亦無咩意見,因為買樓之前已經知道,唔想俾人覺得輸打贏要,況且 ...
gilbertwhf 發表於 30/1/2013 05:40 PM

長毛来過康城,笑開玩笑話我地自我浪流放,   哈哈…

不過老老实实呀,我哋係首都-手業主,當時長江話係第二個太古城,政府又話堆填區预計係2O12年関閉,宜家先至知被地産同政府呃佐。

extremely bad news is the government has determined to expand the SENT landfill.  see the following  ...
HK2012 發表於 30/1/2013 05:42 PM

—個月前黎生仲复我東南堆填區预計2014年飽和。
不過我地預計2O16

不意外,不過擴建堆填區唔駛經立法會?
gilbertwhf 發表於 30/1/2013 05:45 PM

唔係擴建,係延遲,連諮詢都省番

我依家同屋企人住緊鑽石山,之前住馬鞍山

今年年尾結婚,所以搬出來自己住

原本諗住買奧柏御峰,不過多人 ...
gilbertwhf 發表於 2013-1-30 04:37 PM

睇奧柏不如買型品
睇瓏門不如買Yoho
睇峻瀅不如買....