返回列表 發帖
非常同意 robin ching 既觀點,不論大小問題上報依家只會對業主害多過利,特別如果呢個負面問題仲只係果個屋村獨有添。明白業主權益要維護,不過,請先明白大多業主最睇重是基麼,如果係維護既過程反帶黎更大既害處,不如打甩門牙和血吞好了,呢個唔係扮鴕鳥,係兩害取其輕啫。

把屋苑問題向報館反映, 有問題嗎?
都會駅和蔚藍灣畔業委均曾向報館反映屋苑問題
但兩個屋苑的樓價一直在區 ...
mwko 發表於 2013-2-6 19:11

如果唔報可能
2012年11月映灣園建築呎價$7088

2012年11月日出康城建築呎價$7024

宋太,你做屋苑工作咁耐,應該比我更清楚,在屋苑問題上,傳媒只是單刃劍,切XX用的,呵呵

上報是能否幫到你?上報的信息並不能作為獨立證據,(因為都是你自己提供的),長實港鐵是否因為報紙報導你 ...
robin 發表於 2013-2-7 08:44

其實根本問題是,通過正常渠道解決不了的,傳媒報導也解決不了。所以就在正常渠道下功夫就可以了

非常同意 robin ching 既觀點,不論大小問題上報依家只會對業主害多過利,特別如果呢個負面問題仲只係果個 ...
patayypatayy 發表於 2013-2-7 09:53

日出康城的樓價大大落後於全港樓價,真是要多謝積極爆料的人士啊

如果唔報可能
2012年11月映灣園建築呎價$7088

2012年11月日出康城建築呎價$7024 ...
日出康城兄 發表於 2013-2-7 10:05

呢到好多人都鍾意將自己的衰野同人分享,我就真係唔係好明,
Robin 講得很對,每所學校或所謂名校都有很多衰野,
講唔講係學校自己的選擇,唔係話校長講左就對得住大家,呢的叫誠實,唔講就代表錯,

每個屋苑都有的野,但又唔一定係衰野,其實可以自行解決,但偏偏的人就大做文章,好似上次領都平台十號風球一樣,給傳媒炒作
不過傳媒就最鍾意報導呢的衰野,鍾意報料的人就中晒計,冇你的報導,日日天下太平,佢地邊有飯食?

報完又點?問題解決左未呀?

全港屋苑都升,都會駅和蔚藍灣畔作為將軍澳龍頭屋苑,升又有幾奇啊?

但你回 ...
robin 發表於 2013-2-6 23:08

您講得啱聽

上報是能否幫到你?上報的信息並不能作為獨立證據,(因為都是你自己提供的),長實港鐵是否因為報紙報導你 ...
robin 發表於 2013-2-7 08:44

雖然好多人話會影響樓價, 但我認為如果有事實根據, 公開上報紙係最快最有影響的方法,

你可以話堂哥今次滲水事件上報紙無用 , 但絕不可能扼殺報紙或其它公開媒體的催化作用,  

PM2.5 堆填區臭味, 報紙佬幫到我地唔少, 亦令政府最感壓力, 唱衰係會有, 政治人物抽

水亦有一定, 唔多唔少亦少少誇張失實, 我唔喜歡方角生, 佢那篇生果報講環保大道PM2.5

超標7倍亦誇張失實, 但呢篇文章絕對有用, 絕對賺到眼球, 當然亦會影響樓價........

樓價 vs 健康, 我住康城, 我認為健康最重要, 無健康, 樓價點高都未必有命享

[quote]雖然好多人話會影響樓價, 但我認為如果有事實根據, 公開上報紙係最快最有影響的方法,

Agree

宋太,你做屋苑工作咁耐,應該比我更清楚,在屋苑問題上,傳媒只是單刃劍,切XX用的,呵呵

...
robin 發表於 7/2/2013 10:24 AM

你講的十分有道理,傳媒是單刃劍,毀壞性很大

上報前一定要權衡利弊,
如果是空氣問題,屋宇的質量及結構問題,
的確是會直接影響樓價,盡量少做,
  首都是採用技術性的與政府及港鐵長江談判。
   過程費時費力,也十分憤怒,但要軟硬皆施。
得到的回報是經過大家理性的溝通,问题有所改善,
   當然我們也必須有外力的協助,
   因為政府及港鐵員工每天都看我們的網站,所以我在此也不便說太多。
   有機會見面再說。

只有少少不同意見,是技術上的問題。
 如果業委會揭弊,這是正面的。
因为直接影響業主利益,在適當的時候,見報還是有必要的。
港鐵在管理上存在許多漏洞,做錯事從不認賬,以大欺小,
如果不採取適當的手段,業主的利益就無法得以保障。
 我們主要考慮的是能否為屋苑謀求更大的利益。

當把個人利益放在一邊,以業主的利益為利益,
業委會做出來的事情,會受到多數人的認同