返回列表 發帖
以前冇呢塊玻璃,係咪公家地方?
日出康城兄 發表於 2014-10-13 17:03

你幾耐無返黎?

請教各熟悉公契街坊,其實L3係公眾地方,定係要開放比公眾通過的私人地方呢?

你幾耐無返黎?
cctv 發表於 2014-10-15 12:57

年年都有黎,不過冇去呢邊

回復  newbie

在公契16(e)
kingkong2012 發表於 2014-10-15 10:10

主公契? 副契? 第幾章? 齋講16(e) 唔知你指邊一part

請教各熟悉公契街坊,其實L3係公眾地方,定係要開放比公眾通過的私人地方呢? ...
cctv 發表於 2014-10-15 13:01

如果對眼只係識望住公契, 咁北大堂L3電梯大堂係屬於公眾地方

年年都有黎,不過冇去呢邊
日出康城兄 發表於 2014-10-15 14:00

怪之得,其實個門由09年入伙已經存在㗎啦。

如果對眼只係識望住公契, 咁北大堂L3電梯大堂係屬於公眾地方
newbie 發表於 2014-10-15 14:39

咁仲可以有咩其他演譯呀?

回復 25# newbie

錯! 其實公契寫得好清楚有條sub-clause寫咗 ,  24hour a day free 並不是指接駁FB2 果條橋
所以MO 亂講!
身為業委果幾條友! 有無盡公契執行人本份!嘢嘢都要人嘈!
我睇你班業委對來緊 budget 點很樣攪!

評分人數

回復  newbie

錯! 其實公契寫得好清楚有條sub-clause寫咗 ,  24hour a day free 並不是指接駁FB2 果條橋 ...
kingkong2012 發表於 2014-10-15 16:36

要搞清楚MO講過啲乜先

回復  newbie

錯! 其實公契寫得好清楚有條sub-clause寫咗 ,  24hour a day free 並不是指接駁FB2 果條橋 ...
kingkong2012 發表於 2014-10-15 16:36

我相信你講緊副公契 Section B - Definitions 中有關 " Phase I Common Areas"嘅定義

雖然冇寫明, 但副公契是根據日出康城地契有關條款,於附圖將L3電梯大堂劃為" Phase I Common Areas" , 所以將L3電梯大堂開放給公眾, 在公契嘅層面上係有合約效力的。

有冇睇過地契講乜?