返回列表 發帖
回復  newbie

尚德領展管理,百佳啲菜7至8蚊一磅,即係9至10蚊一斤,同樓下街市擋差不多 ...
klpercy 發表於 2016-10-3 23:19

超市都要睇附近有無競爭,寶琳係一個好例子。

超市都要睇附近有無競爭,寶琳係一個好例子。
dcmarco 發表於 2016-10-4 07:59

適度競爭幾時都係好事

難道成個康城這麼多人容納不到一個街市, 不要誤導別人~~~~
心曠神怡 發表於 2016-10-3 15:19

要睇下個區係點樣。基本市場經濟學。我有親戚做街市檔,所以略知一二喇。。

其實康城的人口”組合“及發展模式,就似杏花村,太古城,沙田第一城,等等。都是”自成一角“,主要為私人屋苑。在這些地方,即使有街市,都不會太平。因爲D檔口都會就著客人的要求以及人流來定價。

以杏花村為例,那裏有街市。不過不是很多人幫親,因爲不少人寧願行冷氣超市,或者搭車去筲箕灣金華街買(因爲更平)。所以街市内只有幾間檔口,主要為5金鋪,生果檔,車衣鋪,1兩間鮮肉魚檔。而價錢不比超市平(唔信自己去睇下)。都有不少吉鋪。

如果你希望的街市是人山人海,那就需要大量的公屋客,街市亦難免要比較混亂。做街市檔的,都好識計數,懂生意伽。如果你理想的街市是觀塘,黃大仙,那類有平又多野買的那種,你就需要那種街市的客源。而康城的人口”組合“,真的不似是那類。

要睇下個區係點樣。基本市場經濟學。我有親戚做街市檔,所以略知一二喇。。

其實康城的人口”組合“及發 ...
jesseycy 發表於 2016-10-4 10:43

偉濤一直都有思考過街市問題, 君不見"新式"街市係向"超市"靠攏而唔係相反嗎?

我曾經係樂富街市常客 (大家估到我以前住邊), 係企理相對乾淨 (不過後台位都係污糟), 即使呢個係"模範"街市租金唔平之餘物價唔平, 之前民主黨都有為街市租戶向領展發起反加租抗爭 ... 至於九龍城市政街市係齊全不過偏貴, 都唔願意常去

到TKO區內街市, 富康花園街市嘅存在係有利區內居民但對屋苑係負面影響好重, 尚德厚德各去過一次同樂富一樣偏貴, 新都城二期街市算係全區最齊最平, 而且各種食材都齊

另外新都城二期街市附近有兩個公共屋村, 三個大型私人屋苑三個中型私人屋苑, 兩個中型夾屋屋苑, 三個大型居屋屋苑, 呢個環境同人口無可能養唔到, 但康城全數落成後, 都未必有呢個人口規模

再補充大型私人屋苑/居屋屋苑街市嘅非科學觀察 ...

美孚新村第一期樓下有(舊式)街市, 附近環境就好似偉濤針對富康花園街市令屋苑"扣分"嘅情況, 有賣食物嘅屋苑商鋪或檔口衛生環境都有待改善, 我只係睇樓客都唔願意選一期街市樓下嘅單位

05年某次路經愛蝶灣, 晌愛賢街屋苑地鋪見到菜/肉/魚檔令嗰一段愛賢街衛生非常唔理想 ... (其實愛蝶灣後面就係金華街街市, 約5分鐘步程!!!!!!!!)

我曾經晌新界區最大私人參建居屋屋苑居住過數年, 屋苑有獨立商場同小型街市, 但食材論新鮮論選擇都唔及隔一個街口嘅公屋街市
向亂花泥頭費說Οχι (希臘語: 不), 向天價加圍標標書說止め (AV語: 不要), 向跟進執修不力說non (法語: 不)

緻藍天非緻南天更非致癌天
Hemera (ἡμέρα) not Hermera not Carcinogenimera (Carcinogenic+Hemera)

再補充大型私人屋苑/居屋屋苑街市嘅非科學觀察 ...

美孚新村第一期樓下有(舊式)街市, 附近環境就好似偉濤 ...
何偉濤 發表於 2016-10-4 13:01

所以,街市 (market) 不是起一件建築物般簡單。個街市有無人行,發展類型(平平街市但比較骯髒,定靚靚街市不過同超市無咩分別)。。。  這都好取決於街市的位置及附近環境及人口組合。

都係個句。。  快D起好商場好過喇!

回復 56# jesseycy

極力爭取街市一群,會否永不離棄,是一個疑問?生活了多年,眼見政府的,有大半都没落,私人屋苑的更甚,大古城有了、折了、再有了,价貴不新鮮、貨品選擇少,收租不理想,最後都拆了

所以,街市 (market) 不是起一件建築物般簡單。個街市有無人行,發展類型(平平街市但比較骯髒,定靚靚街 ...
jesseycy 發表於 2016-10-4 14:31

街市, 唔只係一個建築物而係有商戶有買家嘅共生體, 美孚新村好多OLD MONEY, 新界最大私人參建居屋第一代業戶都頗有小康, 愛蝶灣第一代業戶部分人係北角村富戶, 據我非科學觀察見到街市一直都係有正面有負面, 個人覺得負面多於正面, 而且同個屋苑/地區組成有重大關係 ...

百年歷史嘅希臘雅典中央市場 Varvakios Agora (http://www.lonelyplanet.com/gree ... hens-central-market) 正係例子, 其實呢個"街市"更似係遊客觀光點

回復  jesseycy

極力爭取街市一群,會否永不離棄,是一個疑問?生活了多年,眼見政府的,有大半都没 ...
klpercy 發表於 2016-10-4 14:42

街市, 唔只係一個建築物, 而係有商戶有買家嘅共生體, "新界最大型私人參建居屋屋苑"戶數多過領都, 個街市都只係小型, 仲要較貴質素較差 ....

從大家的分析來看,確實在康城沒有濕貨街市的必要,需然會帶來不便,但對衛生環境有正面的影響,也是真正做到純住宅的環境。康城因客源不足夠,會在開業短時間內關閉的可能性,最隹的方向,都是商場早曰開業,才是真方法。

評分人數