返回列表 發帖
起得3幢樓, 細啲有乜咁出奇?
newbie 發表於 2015-4-20 17:58

只有3幢,會所設施一定好少,而管理費會好貴。
日出康城關注所有關注組織會
關閉將軍澳堆填區

管理費唔一定貴,

1)如果減少電梯數量同樓下的出入口,最重要無雙座頭,應該可以省幾百萬一年,
2)會所設施實用一D, 工作人員無就需甘多
如果樓價不停升,即使管理費貴一D,業主心理都可以平衡一D,
之前比個議員唱生癌,媽的,她自己生就好啦,唔好再害人
1、你同佢講道理,佢和你耍太極;2、你同佢說公義,佢和你講公契;
3、你同佢講公契,佢同你亂演繹;4、你同佢倾執漏,佢同你說過期;
5、你同佢講權利,佢同你數條款; 6、做事的時侯,佢装糊塗人;
7、出事的時候,佢說找業委;8、抽傭的時候,佢認經理人。

管理費唔一定貴,

1)如果減少電梯數量同樓下的出入口,最重要無雙座頭,應該可以省幾百萬一年,
2)會所 ...
sung123 發表於 2015-4-21 00:04

你指嗰個人可能患語癌, 開口埋口就話臭

管理費唔一定貴,

2)會所 ...
sung123 發表於 2015-4-21 00:04

請問緻蓝天算唔算雙座頭呀?d管理費貢贵

[quote]請問緻蓝天算唔算雙座頭呀?d管理費貢贵
pobypoby 發表於 12/5/2015 10:14 PM [/quote
應該係,但我無資料,唔敢肯定
1、你同佢講道理,佢和你耍太極;2、你同佢說公義,佢和你講公契;
3、你同佢講公契,佢同你亂演繹;4、你同佢倾執漏,佢同你說過期;
5、你同佢講權利,佢同你數條款; 6、做事的時侯,佢装糊塗人;
7、出事的時候,佢說找業委;8、抽傭的時候,佢認經理人。

[quote]請問緻蓝天算唔算雙座頭呀?d管理費貢贵
pobypoby 發表於 12/5/2015 10:14 PM [/quote
應該係,但我 ...
sung123 發表於 2015-5-13 01:52

咁雙座頭代表乜

咁雙座頭代表乜
pobypoby 發表於 13/5/2015 10:03 PM

一座樓有兩個櫃臺,同時間有兩個禮賓保安(又稱座頭)工作,  
    也就是每日需要有六個管理員在你那座工作(還另需加一個輪班,頂班,其實是7個)
    你們有四座樓,座頭禮賓保安就需要近30人.另加個通道保安,為數不少,
    這樣可以達到PIEMIER管理,服務會比較到位,保安也比較嚴密
    但要付出多一倍的保安管理費用

一座樓有兩個櫃臺,同時間有兩個禮賓保安(又稱座頭)工作,  
    也就是每日需要有六個管理員 ...
sung123 發表於 2015-5-13 23:36

Thanks,咁管理費就好難减lu

原來5期已有料

終於開工了,多謝分享!