返回列表 發帖

求意見,三期單位投資價值比較。

三期單位種類多, 如只是投資,不是自住,你會看好那些單位?
歡迎大家發表意見!
1) 收租比率 (以扣除所有支出計)
2) 升值潛力 (以開售價作基數的百分比計,但要考慮樓價 lump sum多少,景觀,環境等客觀因素)

相對1,2期現價,3期投資價值又如何?
入城已3年多

我睇好 1,2,3座 RC, 樓價相對低,租金跟 LC, RD 不會相差太遠,如升值後放出去因銀碼較少,客源會比較廣闊.
入城已3年多

歡迎大家發表意見!
1) 收租比率 (以扣除所有 ...
kikiki 發表於 2015-4-8 17:45

按價錢論,三期根本是平通將軍澳現樓,對比日出現價樓也只不過高少少,完全唔貴,如果對比一些遠期樓花,是超值中的超值!

從投資角度,住宅樓收租點會及得工、商單位,後者通常最少三厘之餘,差、管大都由租客負責,而且租客一般沒有住宅樓咁麻煩。有些住宅租客連馬桶塞咗都會叫業主搵人搞……

話說回頭,緻藍天的資產增值最少要在三年後才免除特別印花稅,屆時樓價會點?……

按價錢論,三期根本是平通將軍澳現樓,對比日出現價樓也只不過高少少,完全唔貴,如果對比一些遠期樓花, ...
layman 發表於 2015-4-8 18:22

我覺得3期點都會較同區 (如POLAM 同坑口)樓價保值, 因為3年後商場發展完成度應該越黎越近, 同區2手樓又大多3歲....
再講, 日3同1-2期個價咁近, 就算要跌都應該跌得少過1-2期

商場好似有排都吾會起.第4期都無商場.連招標都無影啊.我怕2020年都未有.
不以善小而不為.
不以害小而為之.
大家好.我是T2LA

商場好似有排都吾會起.第4期都無商場.連招標都無影啊.我怕2020年都未有.
... 發表於 2015-4-9 07:49

商場今年上半年招標

歡迎大家發表意見!
1) 收租比率 (以扣除所有 ...
kikiki 發表於 2015-4-8 05:45 PM

近MTR, 一定好租~

回復 6# newbie

希望快快有商場啦!
因為好吾方便.AA話叫我守三年便可了.我也明白日出平是因為有很多不便和不利的因素.
希望這些快快消失.窮啊!買吾起市中心大三房啊!

回復  newbie

希望快快有商場啦!
因為好吾方便.AA話叫我守三年便可了.我也明白日出平是因為有很多不便和 ...
... 發表於 2015-4-9 09:32

地鐵已有公告商場招標時間表

http://www.lohas-park.com/thread-79904-1-1.html

回復  newbie

希望快快有商場啦!
因為好吾方便.AA話叫我守三年便可了.我也明白日出平是因為有很多不便和 ...
... 發表於 9/4/2015 09:32 AM

5年最小
1、你同佢講道理,佢和你耍太極;2、你同佢說公義,佢和你講公契;
3、你同佢講公契,佢同你亂演繹;4、你同佢倾執漏,佢同你說過期;
5、你同佢講權利,佢同你數條款; 6、做事的時侯,佢装糊塗人;
7、出事的時候,佢說找業委;8、抽傭的時候,佢認經理人。