返回列表 發帖
我有個老同學幾年前在火炭買咗個工業單位,花幾十個裝修,有很多書柜,放晒書(佢話係書倉),仲有酒 ...
layman 發表於 2015-4-18 11:59

好提議,謝謝!

我都會用ipad睇,但唔睇得耐。
諗緊主人房隔離做書房,或者放到一半,其他放客飯廳。
我d書同女友d鞋爭緊 ...
Tonyyip 發表於 18/4/2015 11:51 AM

以前睇愛情小書,红樓夢,飄(亂世佳人)係我至愛,依家年紀大佐睇哲理,同名人傳,
因支持原創,會買正版CD同書,
網上睇TED同有関動物科學的講座,
同女女易溝通
1、你同佢講道理,佢和你耍太極;2、你同佢說公義,佢和你講公契;
3、你同佢講公契,佢同你亂演繹;4、你同佢倾執漏,佢同你說過期;
5、你同佢講權利,佢同你數條款; 6、做事的時侯,佢装糊塗人;
7、出事的時候,佢說找業委;8、抽傭的時候,佢認經理人。

以前睇愛情小書,红樓夢,飄(亂世佳人)係我至愛,依家年紀大佐睇哲理,同名人傳,
因支持原創,會買正版CD ...
sung123 發表於 2015-4-18 12:10

你講既我都啱,除咗愛情小說 :)
我最多係歷史類,套資治通鑑睇咗n年仲未睇完 @@

你講既我都啱,除咗愛情小說 :)
我最多係歷史類,套資治通鑑睇咗n年仲未睇完 @@ ...
Tonyyip 發表於 18/4/2015 12:30 PM

歷史書我唔識睇,三國我都睇唔明,但中學歷史我系全班第一,靠背,
阿謙學歷史的,我有時同謙傾日據時代香港的事情,難得有後生仔聽得明我講咩野

歷史書我唔識睇,三國我都睇唔明,但中學歷史我系全班第一,靠背,
阿謙學歷史的,我有時同謙傾日據 ...
sung123 發表於 2015-4-18 12:33

日據?!?!?!
家父都係日據年代既人喎,佢30後。

日據?!?!?!
家父都係日據年代既人喎,佢30後。
Tonyyip 發表於 18/4/2015 12:40 PM

我幫我老豆整理回憶錄,所以。。。。。。

我幫我老豆整理回憶錄,所以。。。。。。
sung123 發表於 2015-4-18 12:41

書香世家,請受晚輩一拜。

回復 44# Tonyyip

我的情況也差不多...還有很多大盒board game~在考慮客廳放幾個大書櫃..

回復 47# Tonyyip

主人房隔離做書房?怎樣做?求參考~
我後來也買少了書,多用kindle,
成功減少買書數量

書香世家,請受晚輩一拜。
Tonyyip 發表於 18/4/2015 12:45 PM

怎敢當
俗話說,三人行必有我師,這討論區有很多才子,
我在這學到不少學問,
不過早前一些很有才華的都少上來玩,
希望你能夠帶些新知識給我們,
討論區也需要有新血