返回列表 發帖
回復 50# Shiraz

Panasonic 正啊

Panasonic出左新電磁爐 KY-C223A size 288x520x56,用13安培插 fit哂,price得金 最平約$3,000。 ...
Shiraz 發表於 2017-2-20 19:02

睇尺寸差少少先裝得落,
有無人裝過?

睇尺寸差少少先裝得落,
有無人裝過?
lazioman 發表於 2017-4-26 09:28

我末裝過,P牌開孔呎吋是268x500;你可拿開部Crystal度一度個位就知放唔放得落啦。如果我部Crystal壞左我都會諗換呢部呀。

我末裝過,P牌開孔呎吋是268x500;你可拿開部Crystal度一度個位就知放唔放得落啦。如果我部Crystal壞左我 ...
Shiraz 發表於 2017-5-1 11:38

講真,其實P牌也唔係話唔好,不過首先要考用户方便原因,之前發展商為什麼要送這個Model其實也有原因,因為這Model 是前大後細,在其他的很多型號例如P牌等,但大部份都是前細後大,香港人大部份會用來煮食,當買了前細後大的電磁爐就會出事,用戓大size的平底pan來煮食要用後面個爐頭頂住牆身用唔到,位置也太入不方便,所以首選要用這種反前後大小的設計,沒得太多選擇。另外一個選擇就係單頭,其實單頭有好處,距離LED位置比較遠,相對比高溫燒壞LED機會少好多,可用大size 都無咁易壞。

單頭:Cristal PE2918ID $2,699 (China)

單頭:Bauknecht ETI6160IN $9,800 (意大利做)

雙頭:白朗 TI1000B $5,699 (法國做, 前後同size)

雙頭:伊萊克斯 EHH3320NVK (前大後細, 德國做)$ 5,999

雙頭:西門子EH375ME11E(前大後細, 西班牙做)$ 8,799

德国佬單頭太厚裝唔落

其他雙頭都是前細後大,唔太建議。

揾原廠代理C Fu 換新要小心,上兩個月有2位街坊1年前揾佢地換新爐,佢地建议保留上面玻璃只換底部可省600元,收$2600,結果1年就壞,我拆出來時居然是换了我幫其他街坊維修好的舊底板當新底板用,所以好快壞,因為我装上去的有我做的記號所以肯定沒錯,各位街坊小心不要中招。

如果比2千6之完全可以換一個全新單頭爐,PE2918ID,火力是2800W比雙頭高200W,有十段火力比雙頭多2段火力,仲要平$500,爐頭放在中間又唔會燒Display,咁多好處,之前一年我都唔明點解原廠唔叫人换呢種平$500型號反而成日叫人用翻塊舊玻璃,換新的保養1年,用舊玻璃保養半年,原來個中原因是用舊玻璃才可以偷龍轉鳯!

評分人數

• newbie

我個電磁爐都有一段時間個顯示屏沒有度數顯示,但一直都可以繼續煮食,我害怕有時侯屋企人吾慣沒有度數顯示 ...
romonmon 發表於 2015-8-26 12:08

其實環保D,可以揾我修理翻Display,又唔使比咁貴,仲可以用一段時間。

回復 54# cl88

Cristal PE2918ID呢部係唔錯的選擇,但佢開孔尺寸是285x480, 現有實際開孔尺寸是275x495,闊度差10mm,應該裝唔落;至於Panasonic嗰部長度都差5mm,可能都係裝唔落啵。

我個電磁爐著到,但不能傳熱,有顯示,請問係咩問題?(住首都)