返回列表 發帖
回復 50# sung123

燈位都算等得耐,如果好似清水灣半島有段路可直出迴旋處就好了,唔駛等交通燈

回復  sung123

燈位都算等得耐,如果好似清水灣半島有段路可直出迴旋處就好了,唔駛等交通燈 ...
lohasle 發表於 12/12/2015 01:39 PM
我聽講迴旋處設計好多交通意外,正在取消
1、你同佢講道理,佢和你耍太極;2、你同佢說公義,佢和你講公契;
3、你同佢講公契,佢同你亂演繹;4、你同佢倾執漏,佢同你說過期;
5、你同佢講權利,佢同你數條款; 6、做事的時侯,佢装糊塗人;
7、出事的時候,佢說找業委;8、抽傭的時候,佢認經理人。

回復 52# sung123

我想起十幾年前將軍澳隧道公路出入必經既大迴旋處,兩日一小撞,三日一大撞,意外多到要將成個迴旋處鏟走~

newnewbie 發表於 2015-6-11 09:50

我估商場上蓋部分6幢住宅會分兩期推出如下 (純粹斷估)

康城打到咁散, 管理費好甘~~~~~

我估商場上蓋部分6幢住宅會分兩期推出如下 (純粹斷估)
newbie 發表於 2016-2-6 10:42

7期咪得三個業委~~~~~

回復 55# 心曠神怡

好有見解,只有越来越貴,

回復 57# wyk

連日來讀各位分享,實在獲益良多。
本人剛收樓不久,初到有好多嘢唔識,如果講得唔好請友善D。
對於管理費不停加有D擔心。   
故建議開源節流:
1.實行一座一座頭.(睇到有人分享過)
2.在10:00p.m.關天台裝飾射燈。好處減低光害,又慳電。
暫時得係咁,如果有可接住分享

其實已經削減了很多,晚上11點後己經是單座頭,泳池以前D射煜係長開,如果無記錯,應該係宋太提出閉池後要熄燈。至於天台,好似到時會熄燈,如果有錯,請知情人更正,
至於减管理費真係可能要等所有期數入伙以後,才有機成立業主法團,才可扭轉大業主D無理駛錢行為。呢個話題,到時才開帖討論。

回復  wyk

連日來讀各位分享,實在獲益良多。
本人剛收樓不久,初到有好多嘢唔識,如果講得唔好請友善D。 ...
edwinwong 發表於 2016-7-1 21:28

首都晚上都係L, R 座頭變一個, 佢地係分得開D... 藍天L, R 基本上係同一張台, 所以係有可能.. 而家係咪已經係咁無留意... 但係眼見不少業主投訴STAFF 唔幫手拉門(唔明畸解要), 咁既要求, 只有一人既座頭提供唔到呢個服務水平啦...

天台燈... 除左裝飾, 有無法定要求幾高既大樓要有燈俾飛行物知道有野係度?

照計唔會咁多高樓都有咁既設計, 除非有D 技術野要滿足...