返回列表 發帖
2014年頭九個月1370架次, 之後報頭10個月數字升至1410架次, 即係代表乜?  單單2014年10月就要跳升至1770架 ...
newbie 發表於 22/8/2015 02:16 PM

你的數字唔update,早前係因為沉船,
正如我前幾天在群組裡講,7月又回到1300幾架次,
因為沉船打撈完畢,所以現在己恢复正常。

我的目標係多行海運,逼政府短期内減到1200架次
1、你同佢講道理,佢和你耍太極;2、你同佢說公義,佢和你講公契;
3、你同佢講公契,佢同你亂演繹;4、你同佢倾執漏,佢同你說過期;
5、你同佢講權利,佢同你數條款; 6、做事的時侯,佢装糊塗人;
7、出事的時候,佢說找業委;8、抽傭的時候,佢認經理人。

你的數字唔update,早前係因為沉船,
正如我前幾天在群組裡講,7月又回到1300幾架次,
因為沉船打撈完畢, ...
sung123 發表於 2015-8-22 17:15

群組資料正是我上載的文件

我想講嘅係,2014年10月已經有超過1700架次入137,當然柴灣轉運站仲未有沉船事件

我想講嘅係,2014年10月已經有超過1700架次入137,當然柴灣轉運站仲未有沉船事件 ...
newbie 發表於 22/8/2015 06:21 PM

自從1700架次公佈後,我們已經極力要求環保署解釋,回應   
民建聯已出面請政府交代,因此上週有個見面會議。

政府話系因為將軍澳本身包括康城的泥頭車增加,所以數字加大,
    無論政府如何解釋,我地都唔會接受,我甚至話政府所為系過河拆橋
    並要求政府回應:海運100架次,及盡量200架次的承諾呢?
    民建聯同政府爭議多次,
    2015年年7月泥頭車數字又降到1300幾架次,
    不過我地追求的是再減少一些,能夠達到1200架次是我目前的目標,
     我知道短時間好難,但都要逼政府做野
     此事政府會在近期有進一步的公開交代
1、你同佢講道理,佢和你耍太極;2、你同佢說公義,佢和你講公契;
3、你同佢講公契,佢同你亂演繹;4、你同佢倾執漏,佢同你說過期;
5、你同佢講權利,佢同你數條款; 6、做事的時侯,佢装糊塗人;

民建聯已出面請政府交代,因此上週有個見 ...
sung123 發表於 2015-8-22 19:21

多謝資訊

越少越好!

民建聯已出面請政府交代,因此上週有個見面會議。

政府話系因為將軍澳本身包括康城的泥頭車增加,所以數字加大,
    無論政府如何解釋,我地都唔會接受,我甚至話政府所為系過河拆橋
    並要求政府回應:海運100架次,及盡量200架次的承諾呢?
    民建聯同政府爭議多次,
    2015年年7月泥頭車數字又降到1300幾架次
    不過我地追求的是再減少一些,能夠達到1200架次是我目前的目標,
     我知道短時間好難,但都要逼政府做野
     此事政府會在近期有進一步的公開交代
sung123 發表於 2015-8-22 19:21

你呃人
http://www.districtcouncils.gov.hk/sk/doc/2012_2015/tc/committee_meetings_doc/hehc/4063/SK_hehc_2015_127_TC.pdf

你呃人
newbie 發表於 10/9/2015 03:46 PM
喂,你咁講,以後無人幫手做區事了播,學足方某人!

當時土木工程拓展署係咁樣解釋:7月己复恢1300+(口頭講),我講的數字無錯。
跟住阿謙要求比正式報告,所以在區議會動議,要求政府匯報,
我都有講政府近期會有進一步公佈啦!至於8月又再增加,唔在我匯報範圍時間內。

有關政府話係將軍澳(甚至康城)本身泥頭增加,
我之前己叫阿謙同政府拿將隧報告,睇係唔係真,
但都未答复。

不過件事一定要民記搞掟佢,我唔會叫其他黨做

喂,你咁講,以後無人幫手做區事了播,學足方某人!

當時土木工程拓展署係咁樣解釋:7月己复恢1300+(口頭 ...
sung123 發表於 2015-9-10 16:18

比政府老點

比政府老點
newbie 發表於 10/9/2015 08:24 PM

講清楚邊個比政府老點先?我之前的講話就係我在8月份得知政府7月的實際車輛數字,
    具體的數字系1370架次。
    我無停止過爭取改善康城周圍的環境,
    你地邊個實際地跟進過泥頭車問題?
    我唔跟進,件事會在區議會諮詢?
     網上鬧下人,吹下水好容易播,
    比D行動人睇下,
    我都好想你指出我邊一點系呃人