返回列表 發帖
回復 16# 何偉濤

雖然跟香港建築規則, 但始終係佢地起, 信唔過

回復 20# layman

你實知啦

……咁我都承認大陸樓的設計都幾多問題。
可用面積確實無乜呃呎,不過洗手間大得出奇(可能知道太太會罰我 ...
layman 發表於 2016-3-8 17:28

其實浴室大係享受 (覺得H****A浴室, 就算係套浴, 都太細), 而家香港新樓係downsize緊廚房同浴室, 但其實廚房太細就實用性差, 浴室太細亦令使用者體驗唔好 (而家CK玩到切角五角型浴室 ), 設備幾豪都假

我再肥就連自己屋企個客浴都用唔到 ...

回復 20# layman

嘩!佢地興清水樓,厕所坐厕都無,地台個去水位無摭無染

回復  layman

嘩!佢地興清水樓,厕所坐厕都無,地台個去水位無摭無染 ...
klpercy 發表於 2016-3-8 17:45

清水樓vs. full fitout邊樣好係見仁見智

講真所謂"德國Nobilia廚房", "法國Bain d'Or坐廁"係真定係寨, 我到而家都未搞清, 反而我自己去買搵人裝更有信心

回復  layman

嘩!佢地興清水樓,厕所坐厕都無,地台個去水位無摭無染 ...
klpercy 發表於 2016-3-8 17:45

我都覺得住唔落,所以租咗俾大陸人住囉……

回復 26# layman

97年都睇過好多深震樓,最後决定無買,每個星期日去打掃看屋……怕怕,不如租酒店住

回復  layman

97年都睇過好深震樓,最後决定無買,每個星期日去打掃看屋……怕怕,不如租酒店住{:9_ ...
klpercy 發表於 2016-3-8 17:51

同我一樣。
不過當時(2005)唔知香港仲有無得撈,所以稔定返大陸退休。真係每個月都返去一次!
每個月變咗做一次清潔工人……

同我一樣。
不過當時(2005)唔知香港仲有無得撈,所以稔定返大陸退休。真係每個月都返去一次!
每個月 ...
layman 發表於 2016-3-8 17:55

其實唔係常住一個地方, 買樓並唔化算 (雅居樂算無良, 老點人買唔會常住而且投資價值成疑嘅樓)

回復 28# layman

好多香港人都係咁,個個諗住返上去退休或當渡假,慢慢大家覺得辛苦,最終都放售