返回列表 發帖

將軍澳-藍田隧道建築廢料處理

友台都有提及, 此工程會產生超過400萬噸建築廢物, 其中超過280萬噸會運去填料庫
280萬噸是什麼數字, 假設一架泥車運10噸泥, 280萬噸即是28萬 × 2 = 56萬架次泥頭車出入137, 所以一定要求政府用水路, 否則死得.....

友台都有提及, 此工程會產生超過400萬噸建築廢物, 其中超過280萬噸會運去填料庫
280萬噸是什麼數字, 假設一 ...
newbie 發表於 2016-4-29 13:56

掘隧道既建築費料點解可以咁多, 又通常係D 物?

掘隧道既建築費料點解可以咁多, 又通常係D 物?
housepp 發表於 2016-4-29 14:58

我相信最大泥頭來源是藍田交匯處

另外, 此隧道應以鑽爆方式開鑿, 以碎石居多

另外, 此隧道應以鑽爆方式開鑿, 以碎石居多
newbie 發表於 2016-4-29 15:39

BUT... 個SITE 咁近, 叫佢上車再運去碼頭(轉運碼頭係邊), 海路去137, 再上車去堆?!

淨係上車落車, 上船落船都好多時間...

有無可能?!

BUT... 個SITE 咁近, 叫佢上車再運去碼頭(轉運碼頭係邊), 海路去137, 再上車去堆?!

淨係上車落車,  ...
housepp 發表於 2016-4-29 15:52

應該以茶果嶺做大本營

應該以茶果嶺做大本營
newbie 發表於 2016-4-29 16:02

茶果嶺做大本營?

意思係如果水路點運法?

茶果嶺做大本營?

意思係如果水路點運法?
housepp 發表於 2016-4-29 18:00

去Google Map睇下茶果嶺有乜

我相信最大泥頭來源是藍田交匯處
newbie 發表於 29/4/2016 03:36 PM
政府時都講過環保大道大型車輛增加多數係區內多工地,
但我注重係承諾
說好的1400架次再減100,跟住再100的承諾呢?
我理得你啊,我就要你最多1200架次,其他唔關我事,
做唔到就要比我哋嘈
1、你同佢講道理,佢和你耍太極;2、你同佢說公義,佢和你講公契;
3、你同佢講公契,佢同你亂演繹;4、你同佢倾執漏,佢同你說過期;
5、你同佢講權利,佢同你數條款; 6、做事的時侯,佢装糊塗人;
7、出事的時候,佢說找業委;8、抽傭的時候,佢認經理人。

政府時都講過環保大道大型車輛增加多數係區內多工地,
但我注重係承諾
說好的1400架次再減100,跟住再100的 ...
sung123 發表於 2016-4-29 20:34

我估好大機會做唔到, 嘈定都差不多