返回列表 發帖
回復  layman

sunlight在香港$60買到,我家照明,全部自己跟返,發覺厕所及廳燈全部無跟水線{:9_228: ...
klpercy 發表於 2016-6-30 15:20

咁都得?

回復  wyk

90mm
klpercy 發表於 2016-6-30 15:22

90mm?唔只啩,燈六吋,連外框七吋噃……

90mm?唔只啩,燈六吋,連外框七吋噃……
layman 發表於 30/6/2016 15:36

天花開口170?

天花開口170?
wyk 發表於 2016-6-30 15:42

我無正式量過,但應該差不多。
我是將成個原裝燈由個洞拖落來拆晒(只要一枝十仔,一枝一字就得),然後接LED燈就得。
估計半個鐘頭乜都掂,但記住安全第一,著膠鞋及熄大掣。

回復 15# layman

仔舊牛難折

回復  layman

仔舊牛難折
wyk 發表於 2016-6-30 16:02

知道竅門就唔難。
做足安全措拖後,
1. 用一仔先撬開個內圈蓋(銀色邊嗰個)
2. 徒手拔走原來的燈膽,因為會阻住拆燈
3. 個燈罩頂有粒鏍絲,可徒手鬆開,或用十仔鬆開
4. 用一字剔開上圖左下角的金屬片(一個燈有三個這些金屬片)它們是fix個燈同天花的
5. 個燈罩現時應該可以全個除落來
6. 將整個燈由個窿拉落來,要少少暴力,就一就位就得
7. 有條粗鐵鏈連住,可以鬆開或前咗去
8. 連住個燈有條電線膠喉,可以扭開的
9. 跟住用十仔鬆開啲電線位,你會見到三色線(啡、藍、綠或黃綠),每種線可能有多過一條
10. 如果真係一種色多過一條,將同色線摻埋一齊
11. 將啡色接LED燈一條線,藍色接LED燈另一條線,綠色(水線)包住不用理會。
12. 開大掣,開燈掣,搞掂。
我將舊燈連牛連殼全部掉晒。

回復 16# wyk
我喺呢度買,附上以下 link:
http://tmqd.me/h.IaAgL?cv=AAEknFNE&sm=0ee812
我買六吋,白色。
領都、峻瀅都係用呢隻就得,估計首都一樣。

回復 18# layman

回復 12# layman

計内圈,我去湾仔配時候,同電器配件舖講,即俾尼個size燈的套裝