返回列表 發帖
我主人房部冷氣機又漏水了,請問有冇好師傅介紹?
KCC 發表於 2018-10-4 11:23

已PM

回復 121# layman

謝謝

我終於換咗了,大金變頻冷暖機,客廳連所有喉及主人房,終於有好日子過了
Clement

搭棚真係搵命搏

搭棚完成圖

[attach]32033[/attach]

我的希望

[attach]32037[/attach]
Clement

要保護重要物品

新喉

新機埋位
Clement

你搵邊間買?幾錢?PM啲資料嚟等我學吓野

我客聽冷氣都壞左, 最近我先完成安裝, 揾冷氣公司安裝都揾左好多間先有一間肯同我安裝,
原因我的兩部Panasonic分體是日本版及行R32雪種,  主人房的2匹冷暖係我日本屋企已用左兩年, 因為日本屋企
裝修, 需要換部大匹數冷氣, 所以運回香港安裝, 客廳的是全新3匹冷暖.
實在不敢係香港再買冷氣, 無論功能,性能與日本本土型號距離非常大, 日本版分體好耐, 想佢壞都難.
原先客廳東芝分體是兩部, 以為是一拖二, 原來不是, 是兩部獨立1.5匹, 好食電.
係今年8月時客廳壞左一部冷氣, 過左3天主人房冷氣壞埋, 直頭每開機3分鐘就跳外面大制,要找管理員開番
客應東芝分體已經維修過3次, 我買左呢個單位就4年半, 前手業主係無住過, 收樓時與新屋係一樣,
諗住冷氣係新, 點知真係惡夢開始, 成日流水, 平時開客廳冷氣每日大約12小時, 主人房開冷氣每晚大約12小時,
兩個月電費2500元, 客聽壞左一部冷氣, 淨番一部1.5匹同樣照開每日12小時, 主人房冷氣壞左, 訓覺時唯有
開另外兩間房的冷氣, 諗住打出黎會晾D, 結果收到電費單非常恐佈, 是3700元電費.
本身我自己一直住係日本大阪差不多10年. 結婚後先至回來香港住領都, 一年有4-5個在日本居住.
回到日本後, 先問問我的日本朋友分體冷氣電壓,因為我的一個朋友在日本panasonic工作, 後來得知大匹數
日本版分體可以係香港直接使用.
所以就唔敢再係香港買冷氣機. 我香港屋企9成家電全部是日本版,除左雪櫃及洗衣機及煮食爐, 大部份係我日本屋企帶回來用.

呢兩部冷暖分體, 可以用panasonic apps去控制, 即使外出都可以預先開冷氣或暖氣, 即使真係唔記得關冷氣, 無人活動3小時冷氣亦會自動關閉. 另外亦唔需要洗隔塵網, 部機會自動清洗, 每次關冷氣後部機就會啟動清洗一小時, 有埋UV及nanoe去清洗, 洗出來的塵會透過獨立排氣管排出室外. 另外主人房冷氣, 有埋一個訓覺功能APPS, 好好用,你訓覺時平訓,側訓, 部機都會作出調整温度. 因為兩部機都有人體感温, 及雙温度設計, 兩個出風口吹出來的冷風或暖風的温度會不一樣, 視乎人數及人感體温.

評分人數

• wyk

• newbie

• dcmarco