返回列表 發帖
介紹公司嚟投標耍小心有利益衝突 ..... 做得唔好又比人怨 ....
newchapter 發表於 6/9/2016 02:21 PM

根據政府條例344有一條業主有權介紹合適的承辦商,如果你唔係評審就無需迴避,唔係業委會候選人應該無問題

駿瀅係開標後重新招標?

其實重新招標都有D問題....其他公司可以睇住人地D價黎報... ...
Ivan_s 發表於 6/9/2016 02:22 PM

首都就係開標後再招標,減佐服務後又無減到價格,根本係做個樣子,這就是方主席做過的事

懲罰性有無成功罸過佢地錢? 唔罸錢又有咩可以罸?

又好似2期個泳池6年都未開, 無理由管理費都照計架....{ ...
Ivan_s 發表於 2016-9-6 14:20

你地咪算好囉, 我地2 期分三次開村, 2A領都入伙時咩會所設施都未起好, 還要比當年管理費$2.11, 後來有第一屆業委會先鋤到港鐵減管理費到 $1.7 ....

標書好似話係保密, 一定要親身係佢地Office睇, 唔俾帶走 / COPY
Ivan_s 發表於 6/9/2016 02:32 PM

你地標分析仲未出來?這是公開的

sung123 發表於 2016-9-6 14:57

回標分析係公開, 但我估佢係講整份標書文件

回標分析係公開, 但我估佢係講整份標書文件
newchapter 發表於 6/9/2016 03:03 PM

他們簡介會都開咗,分析標仲未出,你估我會信咩?

我係資深業委
1、你同佢講道理,佢和你耍太極;2、你同佢說公義,佢和你講公契;
3、你同佢講公契,佢同你亂演繹;4、你同佢倾執漏,佢同你說過期;
5、你同佢講權利,佢同你數條款; 6、做事的時侯,佢装糊塗人;
7、出事的時候,佢說找業委;8、抽傭的時候,佢認經理人。

首都就係開標後再招標,減佐服務後又無減到價格,根本係做個樣子,這就是方主席做過的事 ...
sung123 發表於 2016-9-6 14:55

我地份會所標咪一樣, 開晒標知晒價錢, 重新招標結果貴咗又減咗人頭 ..... 重新招標未必對屋苑有利

sung123 發表於 2016-9-6 14:57

分析有喇, 不過無標書內容對住又好似無咩意思...

他們簡介會都開咗,分析標仲未出,你估我會信咩?
sung123 發表於 2016-9-6 15:08

你誤會了, 回標分析當然係出咗, 如果唔係佢都唔知情況上嚟問嘢咧 ....

佢係講整份詳細標書要去 MO 度睇