返回列表 發帖

工聯會勿做「民建聯B隊」,否則只是「自尋死路」

建制派分裂已成定局

https://hk.news.yahoo.com/%E5%AF ... A%8A-001800651.html

擦乾眼淚,查找死因,鄧家彪直言工聯會形象模糊,選民認為「投畀工聯會、民建聯都一樣」,寄語工聯會勿做「民建聯B隊」,否則只是「自尋死路」。

工聯會會長林淑儀賽後檢討,形容結果「中規中矩」,但鄧家彪直言這個說法不準確,應該是「極之失望」才對。他認為,建制派在新東重蹈4年前的覆轍,只能在九席中取其三,關鍵有二,其一是工聯會本身的形象不夠凸出,「係咪投畀工聯會、民建聯都一樣,甚至不投都一樣?」

鄧家彪坦言,工聯會「自己都成日模糊埋自己,同民建聯攬頭攬髻、同新民黨互相支持」,他指選民有時難以判斷形勢,既然人人叫告急,「當然是支持愛國愛港的旗艦店先啦」。他憂慮,市民覺得工聯會只是「民建聯B隊」,而這樣是自尋死路,「點解我們不可以令會員覺得我的first choice一定是工聯會,除非工聯會求我不要支持他,支持其他人先,好似楊岳橋、好似長毛咁?」
向亂花泥頭費說Οχι (希臘語: 不), 向天價加圍標標書說止め (AV語: 不要), 向跟進執修不力說non (法語: 不)

緻藍天非緻南天更非致癌天
Hemera (ἡμέρα) not Hermera not Carcinogenimera (Carcinogenic+Hemera)

建制派分裂已成定局
何偉濤 發表於 2016-9-19 09:33

我感覺連阿爺都唔多睇工聯會。
而事實上,工聯會又確實只吃老本,未能以有效解決勞資矛盾,滲透力不足,在上一屆已明顯看到只在苦戰。
而民建聯一早無當佢係兄弟。如果話今屆才見到,上一屆陳婉嫻發皮四,你以為流架?!
不過話說回來,當葛珮帆、陳克勤夠票時,應該跌啲俾鄧家彪啦。四萬票就已經穩有一席位,老葛攞五萬八票,托咩!葛與陳將四萬基本票減去,有成二萬六票,俾邊個都凸咗個頭出來啦,仲使乜要俾方國珊?
今次阿爺一方面配票失敗,另一方面已凸顯他再次唔睇工聯會。
工聯會啲老柴,一早應該下台讓年青一代上位!

我感覺連阿爺都唔多睇工聯會。
而事實上,工聯會又確實只吃老本,未能以有效解決勞資矛盾,滲透力不足,在 ...
layman 發表於 2016-9-19 10:25

香港工運不興唔係被打壓, 而係工會為工薪階級嘅服務同協助已經不合時宜

(點解師兄言論咁似我晌國內討論區聽到嘅講法?)

香港工運不興唔係被打壓, 而係工會為工薪階級嘅服務同協助已經不合時宜

(點解師兄言論咁似我晌國內 ...
何偉濤 發表於 2016-9-19 10:29

純粹個人冷眼旁觀,我最近已沒有去其他討論區,更沒有越界吹水

不只是工聯會有危機,民建聯亦食老本

賽後我同民記講,雖說係大勝,而且成功新老交接。
但都希望民建聯日後要深刻檢討及徹底改革,要與時並進,多做年青人工作,香港才有未來。

我對楊岳橋表祝賀,今次他的表現很大度
1、你同佢講道理,佢和你耍太極;2、你同佢說公義,佢和你講公契;
3、你同佢講公契,佢同你亂演繹;4、你同佢倾執漏,佢同你說過期;
5、你同佢講權利,佢同你數條款; 6、做事的時侯,佢装糊塗人;
7、出事的時候,佢說找業委;8、抽傭的時候,佢認經理人。

不只是工聯會有危機,民建聯亦食老本

賽後我同民記講,雖說係大勝,而且成功新老交接。
但都希望民建聯日 ...
sung123 發表於 2016-9-19 15:05

政黨在不忘初心之下, 必須要與時並進, 否則一定失敗, 忘本會失去自我而死, 但食老本會衰老而死

回復 2# layman

今次阿爺真係配票失敗, 只要葛攞一萬票俾鄧家彪, 佢已經入咗, 可惜...........

回復  layman

今次阿爺真係配票失敗, 只要葛攞一萬票俾鄧家彪, 佢已經入咗, 可惜........... ...
kimidaniel 發表於 2016-9-19 17:16

到最後盛傳要俾票方國珊,我都氣頂,邊條龜蛋要咁做?如果票投方國珊,我寧願掉落鹹水海!
雖然在選舉前,我已見到阿爺嗰份名單有方國珊在內,但想唔到,最後唔係投俾工聯會,係配俾方國珊,頂!係咪梅毒入腦呀?!

回復 8# layman

係有人盲咗, 放錯料將13 睇錯話俾1 , 13 同1 差咁多都睇漏,  麻煩將呢條友拖去後巷...........

回復  layman

係有人盲咗, 放錯料將13 睇錯話俾1 , 13 同1 差咁多都睇漏,  麻煩將呢條友拖去後巷... ...
kimidaniel 發表於 2016-9-19 17:28

我信某人的講法,有人揸住雞毛當令箭,是「票投方國珊」。
事實上,阿爺張名單一早有方國珊個名!
所以,最後落命令話票投方國珊是正龜蛋!