返回列表 發帖
我唔係咁睇, 而家中美國勢同2000年好唔同, 美國硬住頭皮必須對中國強硬, 軍事攤牌都可能要頂硬上,  ...
何偉濤 發表於 2016-11-9 11:06

美中關係非敵非友, 或者有局部磨擦, 但全面戰爭的機會未來十年接近零.
何況若Donald上台, 佢態度傾向親俄.

美中關係非敵非友, 或者有局部磨擦, 但全面戰爭的機會未來十年接近零.
Tonyyip 發表於 2016-11-9 11:12

癲佬話"中國係偉大國家"一句其實潛台詞係"美國為續命必須由特朗普當總統, 帶領美國人民擊敗甚至消滅中國"

癲佬話"中國係偉大國家"一句其實潛台詞係"美國為續命必須由特朗普當總統, 帶領美國人民擊敗甚至消滅 ...
何偉濤 發表於 2016-11-9 11:14

知易行難吧....
以美國分裂現狀, Donald 就算係再世希特拉, 我不認為他在任4或8年能動員對華發動全面戰爭.

希拉里無多掂,輸左差不多五十票

知易行難吧....
以美國分裂現狀, Donald 就算係再世希特拉, 我不認為他在任4或8年能動員對華發動全面戰爭 ...
Tonyyip 發表於 2016-11-9 11:18

上年抗戰勝利70周年大閱兵, 美國人會忌憚某些武器, 因為真係動用可以一次殲滅美國海軍太平洋主力艦隊, 美國人係賭中南海諸君無呢個同美國決一死戰嘅決心

一個大話精,一個狂人,
是旦一個你揀,你揀邊個?
我就睇熱鬧,邊個上都唔會改變對華政策
最多初期有些口號 ...
sung123 發表於 2016-11-9 11:02

傻佬只會令人損失有限,或許有點勞氣,但騙子會令人家破人亡,前途盡毀!

睇來美國人對誠信要求極高!
香港人視乎不太重視誠信
造成目前局面,同道德教育有關
1、你同佢講道理,佢和你耍太極;2、你同佢說公義,佢和你講公契;
3、你同佢講公契,佢同你亂演繹;4、你同佢倾執漏,佢同你說過期;
5、你同佢講權利,佢同你數條款; 6、做事的時侯,佢装糊塗人;
7、出事的時候,佢說找業委;8、抽傭的時候,佢認經理人。

上年抗戰勝利70周年大閱兵, 美國人會忌憚某些武器, 因為真係動用可以一次殲滅美國海軍太平洋主力艦 ...
何偉濤 發表於 2016-11-9 11:23

以我有限理解, 大老闆苦心經營一帶一路, 係面向整個歐亞大陸以突破太平洋圍堵, 我也懷疑他在任之時有沒有決心跟老美係平衡關係上更偏向對抗.

傻佬只會令人損失有限,或許有點勞氣,但騙子會令人家破人亡,前途盡毀! ...
普通港人 發表於 2016-11-9 11:26

騙子係為財閥利益動用美國國家機器四處搞事

以我有限理解, 大老闆苦心經營一帶一路, 係面向整個歐亞大陸以突破太平洋圍堵, 我也懷疑他在任之時有沒有 ...
Tonyyip 發表於 2016-11-9 11:30

最令人擔憂係好似上任一樣, 畀美國人揸住痛腳甚至捉住條頸, 硬都硬唔起