返回列表 發帖

號外憲報宣布議席出缺

on.cc東網專訊】 高院上訴庭早前駁回青年新政成員游蕙禎及梁頌恆的宣誓司法覆核案上訴,維持取消兩人議員資格的決定。立法會秘書處今日正式刊登號外憲報宣布兩人議席出缺,意味選管會隨後可安排補選。

今早9時政府的電子憲報刊登兩份由立法會秘書長陳維安簽署的號外憲報,指按《立法會條例》宣布游梁二人的議席出缺。

憲報內容指,按照《立法會條例》第35(1)條的規定宣布,依據香港特別行政區高等法院原訟法庭及上訴法庭分別於2016年11月15日及30日作出的判決,原先由游蕙禎所持的立法會議席(九龍西地方選區),以及梁頌恆所持的立法會議席(新界東地方選區),現已出現空缺。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20161205/bkn-20161205090459392-1205_00822_001.html

準備補選囉

準備補選囉
kimidaniel 發表於 2016-12-5 10:09

就快有自打咀吧事件發生

評分人數

• tommyllee

回復 3# 何偉濤

有人個勢已話俾你知答案

就快有自打咀吧事件發生
何偉濤 發表於 2016-12-5 10:15

人哋都話嫁咗入嚟,犧牲好大架噃,講咗唔算數,塞塞碎啦!

人哋都話嫁咗入嚟,犧牲好大架噃,講咗唔算數,塞塞碎啦!
layman 發表於 2016-12-5 14:25

一直都係分緊居, 都夠兩年啦

都係分緊居, 都夠兩年啦
何偉濤 發表於 2016-12-5 14:26

我覺得你有啲始亂終棄的味道

我覺得你有啲始亂終棄的味道
layman 發表於 2016-12-5 14:33

從來無始亂又何來終棄 ...

呢個比喻令我作嘔, 而且我真係識人因為分隔兩地而調和唔到邊個去邊度, 搞到結婚後即時分居, 所以呢個比喻 ...

從來無始亂又何來終棄 ...
何偉濤 發表於 2016-12-5 14:34

咁你即係唔認啫?

咁你即係唔認啫?
layman 發表於 2016-12-5 14:37

佢係民選代議士, 無需要亦唔應詃用到咁誇張甚至令人作嘔嘅比喻