返回列表 發帖

康城公共範圍與地盤劃線不清,責任屬誰?(#港鐵優質管理)

現時四期地盤封了二期對出馬路。另外起新臨時橋,上三期車路兩邊被徵用。
但該路是否已移交業主,成為康城公共地方?我地有無份比錢管理?居民是否有使用權?
我覺得管理上好大問題。
明暗 明暗 明暗

好问题
1、你同佢講道理,佢和你耍太極;2、你同佢說公義,佢和你講公契;
3、你同佢講公契,佢同你亂演繹;4、你同佢倾執漏,佢同你說過期;
5、你同佢講權利,佢同你數條款; 6、做事的時侯,佢装糊塗人;
7、出事的時候,佢說找業委;8、抽傭的時候,佢認經理人。

呢度管理一向有問題,用錢至上,為大原則,死得

呢度管理一向有問題,用錢至上,為大原則,死得
wyk 發表於 9/1/2017 11:21 PM

同意

二期車路尾果段,其實如果係公共範圍,而附近有地盤,就應該加行人頂蓋或其它保護操施,唔係圍封左就算。
另外被圍的地方,之前見過晚上有泊車,咁又算點呢?比盤頭用免費車場?
明暗 明暗 明暗

現時四期地盤封了二期對出馬路。另外起新臨時橋,上三期車路兩邊被徵用。
但該路是否已移交業主,成為康城 ...
dcmarco 發表於 2017-1-9 09:44

確實是問得好,正正這些地方是公用的,因此,各業委都很難個別去問,區議員每次抽水都話關心民生,但日日就剩係喺度發夢……,不如dcmarco下屆選區議員啦!

確實是問得好,正正這些地方是公用的,因此,各業委都很難個別去問,區議員每次抽水都話關心民生,但日日 ...
layman 發表於 2017-1-10 08:24

區議員同時擔任康城公共地區發展委員會主席

區議員同時擔任康城公共地區發展委員會主席
何偉濤 發表於 2017-1-10 09:37

這就是我常說的「霸住毛坑不拉屎」!

這就是我常說的「霸住毛坑不拉屎」!
layman 發表於 2017-1-10 12:00

「霸住毛坑只拉屎」

確實是問得好,正正這些地方是公用的,因此,各業委都很難個別去問,區議員每次抽水都話關心民生,但日日 ...
layman 發表於 2017-1-10 08:24

你唔好咁整蠱我