返回列表 發帖

緻藍天,勁!

緻藍天,好勁,佩服!
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=950815555019472&id=885421418225553

緻藍天業委會和業主又一創舉!

緻藍天繼踢爆「講鐵」泥頭案,
再爆濫用會所前期管理費!
今日「醒目耀眼」的Banner掛於屋苑,原來高規格迎接「講鐵」物管總經理繆國相,佩服!!

感想:業委會和業主團結一致才可抗衡「講鐵」!

評分人數

為公義,不退縮!

首都慌主席和領都黃主席,
會否過去緻藍天去跟佢哋學番一招半式呢?
為公義,不退縮!

棠哥 發表於 2017-1-10 00:17

老實講,本人認爲將 “「醒目耀眼」的Banner掛於屋苑” , “團結一致抗衡「講鐵」” 好似有少少過火。

港鐵係有不足的地方。但始終這是我們的家,不是立法會,不是論壇。港鐵繼續做 property manager, 這直至到落成整個康城,亦是難以改變的事實 (即使能改亦未必好;另話)。既然大家要一齊“住落去”,繼續你批我抖總不是辦法。上來 forum, 相信大家亦唔係希望來睇D “爆炸性新聞”,反而想好好相討下如何一齊建設好我們的家吧?

評分人數

棠哥 發表於 2017-1-10 00:17

有樣嘢是首都及領都和緻藍天不同的,緻藍天街坊基本上一開始已較團結地針對屋苑事務做功夫,但首都和領都有不少時間在內耗……。

講實在,黃主席未知他如何取向,但幾可肯定方主席就喜歡玩嘢、抽水多過做嘢。

老實講,本人認爲將 “「醒目耀眼」的Banner掛於屋苑” , “團結一致抗衡「講鐵」” 好似有少少過火。

...
jesseycy 發表於 2017-1-10 10:36

我明白你嘅顧忌, 講真我懷疑MO或承辦商已經晌屋苑報復緊, 但如果唔迫港鐵解決屋苑管理問題, 大家居住環境會越來越差而管理費越來越貴

有樣嘢是首都及領都和緻藍天不同的,緻藍天街坊基本上一開始已較團結地針對屋苑事務做功夫,但首都和領都 ...
layman 發表於 2017-1-10 14:47

業委會未成立前小弟同幾位熱心街坊都有就會所開放同公眾執修問題向MO發電郵查詢過, 到業委會成立後都有幫手支持佢哋工作, 一眾街坊為屋苑 (即係大家) 利益都好團結

君不聞某位長者業戶在急緊會議上向畢某某讀出公契內有關業委會代表業戶利益章節, 迫到畢某某公開聲明"業委會代表業戶"嗎?

回復 5# 何偉濤

無錯, 其實大家都想攪好屋苑,安居樂業,而不是攪抗衡

回復  何偉濤

無錯, 其實大家都想攪好屋苑,安居樂業,而不是攪抗衡
lohasle 發表於 2017-1-10 15:17

問題並唔係業戶要玩政治搞對抗, 而係港鐵作為物業管理公司, 過去到今日晌管理上都非常欠缺公開透明, 政府或大企業尚且資訊公開, 作為"國企" (呢個比喻無錯, 政府係港鐵大股東, 特區政府係中國嘅地方政府, 算係"不由國資委管理國企") 政府管唔著, 市民又管唔著, 咁好危險

PS. 中移動再衰, 國家工信部叫佢去明知會蝕本嘅農村地方甚至南海三沙市管理嘅某幾個島上裝4G, 都會照去, 特區政府作為大股東, 對MTR何嘗有咁強力管理?

回復 7# lohasle

同意。
不要攪到吊Banner咁肉酸