返回列表 發帖
如果一些覺得"我用不著嘅公共基建就等於大白象或者利益輸送"嘅人把持議會或者輿論

跨灣橋作為只係 ...
何偉濤 發表於 2017-10-9 13:15

咁新東都有人要票嘅姐, 再講藍田隧道同跨灣橋點都唔屬於大白象工程, 條環保大道根本超負荷

咁新東都有人要票嘅姐, 再講藍田隧道同跨灣橋點都唔屬於大白象工程
StreetBoy 發表於 2017-10-9 13:26

你我都明白, 正如屯門公路或者機場或者地鐵東涌線未必係新東呢邊市民時常用得著, 但唔等於無機會用到或者其他市民用唔著, 但呢個世界上唔係個個係咁理智咁懂得同理心

起中九幹缐同埋將軍跨灣橋肯定對GDP 有直接幫助...塞少D車令人均生產力提高,政府應有相關數據支持... ...
Hellomoto 發表於 2017-10-9 13:23

但你講GDP生產力, 對方用"環保"反擊

但你講GDP生產力, 對方用"環保"反擊
何偉濤 發表於 2017-10-9 01:30 PM

中九幹線同埋跨灣橋有乜環保問題?
起幹線從來都係為了生産力...

中九幹線同埋跨灣橋有乜環保問題?
起幹線從來都係為了生産力...
Hellomoto 發表於 2017-10-9 14:09

德國綠黨話起高鐵唔環保結果佢哋成功打到德國高鐵網爛尾收場 (呢班友近期更恐怖攪作就係晌德國聯邦會議上倡議禁售內燃機汽車, 德國有1/6就業人口以汽車相關行業為生!!!), 在某些綠色人士眼中, 建設任何嘢都係破壞環境

10月13日再嘗試過財委會
議程:

有關文件:
newbie 發表於 2017-10-9 11:57

可惜在議程第四項, 未過到

不過頭兩項議程已通過, 下星期五再嚟過

蓝田隧道又可能被拖慢,無所不拖,為反對而反對,表面說得好聽是"監察"政府,實則是賣港"奸賊",成班人不知所謂

終於通過撥款了

回復 18# newbie

對陳建波嘅態度,十分反感

據我所知有3單合約已大致完成評標, 好快會批出, 包括何文田豎井、啟德西段及油麻地東段