返回列表 發帖
港匯在7.8樓上已經有好幾日。。。。
newbie 發表於 2017-7-1 13:56

世界上有很多東西是由一件事件觸發的,單看港匯並不一定確定已到臨界點,如果這麼簡單,大家一到7.8就走貨或入貨啦
太多因素要看,但我認為萬事俱備,只欠東風,但我的確唔知今次的「東風」是什麼,只知道東風一來,可以好大雨。

咁你敢唔敢落車先? 哩個先至係問題. 要個樓市跌, 要大跌, 又要快, 到時你又要捉到低位上返車. 眼光同膽色都要有先得.

評分人數

ykkykk

個市都唔知維持幾耐, 仲唔快快甩手咩
newbie 發表於 2017-6-29 13:15

三級,有時講嘢太老實係會好乞人憎架……

十期未做完地基,六期得個基座,唔通好似天晉3咁賣超遠期樓花?
何偉濤 發表於 2017-6-29 13:17

呢個討論區大把 civil 佬,個工程幾時完工,大家心裡有數。
以我一個layman來說,我肯定兩個盤都係遠期樓花。在政府來說,推出的單位就是拿來交數,講咗有九萬幾個單位,篤數都要篤晒出來。在發展商來說,若果咁睇好後市,點解遠期樓花都係要推,唔通想益買家?

呢個討論區大把 civil 佬,個工程幾時完工,大家心裡有數。
以我一個layman來說,我肯定兩個盤都係遠期樓 ...
layman 發表於 2017-7-31 09:27

所以我先話國家鐵路管理局從來唔會將起緊嘅鐵路計落全國鐵路里程,點解運房局就走去用"潛在供應"?其實係出口術為樓市降溫但無效

咁你敢唔敢落車先? 哩個先至係問題. 要個樓市跌, 要大跌, 又要快, 到時你又要捉到低位上返車. 眼光同膽色都 ...
ykkykk 發表於 2017-7-31 01:07

我一向以行動兌現自己所說的,上月已賣了其中的四分一物業投資,我連自住嗰層都開咗盤……

所以我先話國家鐵路管理局從來唔會將起緊嘅鐵路計落全國鐵路里程,點解運房局就走去用"潛在供應" ...
何偉濤 發表於 2017-7-31 09:30

我曾講過「望梅止喝」如果唔係最後真的找到水源,個故仔可能是曹孟德被士兵插死……
出口術的惡果可以變成狼來了……

回復 16# layman

果然真漢子 ! (LIKE! )

咁你點睇日本物業? 如果你有會唔會賣埋佢?

回復  layman

果然真漢子 ! (LIKE! )

咁你點睇日本物業? 如果你有會唔會賣埋佢? ...
ykkykk 發表於 2017-7-31 15:19

日本物業未買過,早半年前曾經想過去大阪睇睇,有朋友亦有介紹一啲盤畀我,但越想越覺得日本物業上升空間有限,而她的經濟仍是未有出路,所以都係放一放先。
最近去了馬來西亞的檳城,我發覺到原來當地經濟好一般,再看看他們的工資收入,嘩!原來原地踏步N年,再加上紙水比20年前跌咗一半(當時兌港紙三個幾,而家個八!)……。馬來西亞有天然資源,我相信一帶一路可以為她帶來轉機,所以我轉軚了,我打算短期再去一次……。
以香港買賣物業的經驗來說,一定要去睇多幾轉……

日本物業未買過,早半年前曾經想過去大阪睇睇,有朋友亦有介紹一啲盤畀我,但越想越覺得日本物業上升空間 ...
layman 發表於 2017-7-31 16:11

如果福島搞唔掂日本仲有幾多國家前途?佢哋政界右憤化係反映佢哋唔掂