返回列表 發帖
佢啲錢點嚟架呢?
佢的財政資源比肥佬黎的資金來源更神秘。
layman 發表於 2017-7-18 15:48

我都想問呢個問題, 佢咁有錢架咩? 除咗佢娶咗徐淑敏, 真係唔識佢係咩水 ....

我都想問呢個問題, 佢咁有錢架咩? 除咗佢娶咗徐淑敏, 真係唔識佢係咩水 ....  ...
newchapter 發表於 2017-7-18 16:12

姑且勿論佢老婆係唔係sucki 吹, 重點係wrong hole搞都市日報報風都同毒果相似

我都想問呢個問題, 佢咁有錢架咩? 除咗佢娶咗徐淑敏, 真係唔識佢係咩水 ....  ...
newchapter 發表於 2017-7-18 16:12

邊個係徐淑敏?

邊個係徐淑敏?
layman 發表於 18/7/2017 17:32

靚女一名,自己揾圖啦

靚女一名,自己揾圖啦
wyk 發表於 2017-7-18 21:01

靚女?
在我心目中,邊啲係靚女:
林鳳
嘉玲
鍾楚紅

靚女一名,自己揾圖啦
wyk 發表於 2017-7-18 21:01

平心而論sucki 吹唔算特別地靚

平心而論sucki 吹唔算特別地靚
何偉濤 發表於 2017-7-19 09:02

其實靚無標準嘅……
不過黃浩條友點解有水、有女……值得八一八

某句話由wrong hole講有點諷刺

http://sina.com.hk/news/article/ ... %AD%89-7697129.html

【壹週刊被賣】買家黃浩已付1000萬「誠意金」稱不會作任何保證
2017年07月19日08:00

壹傳媒集團公布以大約5億元收購旗下包括香港及台灣《壹週刊》、《忽然一周》及《FACE》等業務售予商人黃浩的財團。壹傳媒工會譴責決定漠視員工,要求集團對不願過渡的員工提供自願離職方案,有額外補償。

集團發信予員工指,買方已支付一千萬元「誠意金」,雙方將簽協議作實,預計交易9月底會完成。信中指,新聞媒體過去數年從紙媒轉型至數碼化,今次決定是轉型計劃的重要部分,而整個轉型基本完成。

集團又指買方承諾會繼續投資,而集團也會繼續發行雜誌其他刊物,亦會加速發展數碼版。1990年創刊的《壹週刊》,過去兩年都錄得虧損。

據了解,工會曾與管理層會面,要求買家保證,將來維持編採自主;但買家黃浩就表明不會作任何保證,他質疑「做傳媒是否一定要反政府」及「政府沒做錯何以反政府」

記協關注《壹週刊》賣盤會否影響編採方針,又促請壹傳媒保障員工就業。
向亂花泥頭費說Οχι (希臘語: 不), 向天價加圍標標書說止め (AV語: 不要), 向跟進執修不力說non (法語: 不)

緻藍天非緻南天更非致癌天
Hemera (ἡμέρα) not Hermera not Carcinogenimera (Carcinogenic+Hemera)

wrong hole會大換血

http://www.metrodaily.hk/metro_n ... %e8%87%aa%e7%a7%81/

壹週賣盤 黃浩批有「井底蛙」 直斥「摺書」論自私
2017/07/20 (週四) 12:01上午

商人黃浩斥資5億元收購《壹週刊》,近日成為兩岸大事。惟有《壹週刊》員工,對相關收購反應極大;《壹週刊》總編輯黃麗裳更直言,對壹傳媒將《壹週刊》賣予商人黃浩的決定感痛心,形容賣盤恍如「賣員工落妓寨」。黃浩接受本報訪問,指黃麗裳的想法激進,形容她是「井底之蛙」,更是導致《壹週刊》衰落的元兇。他又對有小量員工,要求壹傳媒直接「摺書」感不解,「小雞幾隻話要執咗佢,我覺得做人唔應該咁自私、打爛幾百名手足飯碗!」

創立27年、壹傳媒首份刊物《壹週刊》,即將以5億元出售予商人黃浩。壹傳媒創辦人黎智英在《壹週刊》專欄撰文,形容同事27年來,建立了沒有人能否認的成績。

部分《壹週刊》員工對賣盤消息感到失望,更質疑壹傳媒為何不直接「摺書」(結業)。黃浩接受訪問時認為,壹傳媒及《壹週刊》均是由黎智英創立,亦是集團大股東,他絕對有權將旗下刊物轉讓予任何人士。

撐黎智英有權賣盤

港、台《壹週刊》約有四百名員工,黃浩說:「小雞幾隻話要執咗佢(《壹週刊》),我覺得做人唔應該咁自私、打爛手足飯碗,同埋應該要畀信任新老闆。」他又說,由他接手後,會盡力帶領《壹週刊》創出生機,「保住大家飯碗」。

斥現管理層「井底之蛙」

對於《壹週刊》總編輯黃麗裳,形容賣盤如將「賣員工落妓寨」。黃浩以「激進的女士」來形容黃。他又說,《壹週刊》管理層存有「井底之蛙」,「我會盡快清除呢啲毒瘤。」

被追問誰是「井底之蛙」,黃浩說:「最明顯就係總編輯黃麗裳,《壹週刊》由佢掌權後冇好過、做得咁失敗。

他指出,《壹週刊》旗下的壹週Plus,上周五報道商人周焯華(洗米華)與松岡李那,疑同時在台北W酒店的新聞,「嗰時松岡李那同我、一個日本電影監製及一個香港主播喺香港喎!咁作新聞屈人都得?」

籲「對得住自己、對得住人」

如何寄語黃麗裳?黃浩說:「做人要對得住自己、對得住人。人哋出咗廿幾年糧畀你,當人哋一話賣,就『反轉豬肚就係屎』,呢啲人一定唔可以要!我要用普通話講、你用廣東話聽,『這些是笑死人(廣東話諧音:能)呀!太單純(廣東話諧音:蠢)!』」

向員工派定心丸

有輿論擔心,由黃浩接手的《壹週刊》會「染紅」。他接受本報訪問時,向《壹週刊》員工派定心丸,「可以睇番過去4年《都市日報》,有「都市敢言」、「都市篇幅」等等,為市民發聲。但有部分人揀做鴕鳥、無視《都市》4年來嘅努力,只係當自己係聖人,但又做到《壹週刊》就嚟執笠喎!」

黎智英:賣《壹》是宿命

壹傳媒創辦人黎智英在今期《壹週刊》,首度撰文回應賣盤。他指「賣仔莫摸頭。賣《壹週刊》是不可逆轉的宿命。」他又表明,集團即將跟雜誌業務分道揚鑣,但補充「我們不是歷史的逃兵」。
向亂花泥頭費說Οχι (希臘語: 不), 向天價加圍標標書說止め (AV語: 不要), 向跟進執修不力說non (法語: 不)

Hemera (ἡμέρα) not Hermera not Carcinogenimera (Carcinogenic+Hemera)

黎思歪話賣壹仔就一世做XX,而家請佢言出必行做XX

https://hk.news.yahoo.com/%E5%A3 ... B%A4-221139809.html

《壹週刊》揭黎智英 一三年已想賣盤
星島日報
2017年7月20日 上午6:11
最新一期的《壹週刊》報道,黎智英早於一三年已有想賣盤念頭。

【星島日報報道】最新一期的《壹週刊》,以黎智英「出賣壹週刊內幕」作封面故事,透露黎智英早於一三年已警告《壹週刊》若再虧蝕,只可多做一年;今年四月中,黎通知部分高層《壹週刊》難再做下去,要求盡快將工序外判,剩餘約二十人只做數碼版。五月中傳出黃浩擬洽購《壹週刊》,黎在六月高層飯局明言:「我點會賣畀黃浩呀!」言猶在耳,他卻在日前就宣告賣盤予黃浩。情況一如早年黎智英也曾說過不賣佐丹奴,結果不足半年已賣走全部佐丹奴股份。

《壹週刊》昨報道指,該刊高層與員工事前對賣盤全不知情,黎智英卻早有鋪排準備,原來早於佔領運動發生前一年,即一三年時,黎智英已警告管理層,若《壹週刊》繼續虧蝕,就只能做到一四年九月,但佔領運動當年十月展開後,結束周刊一事沒下文。

報道指,今年四月中,黎智英通知部分高層《壹週刊》難再做下去,要求盡快將工序外判,剩餘約十多二十人只做數碼版,「自己揸住《壹週刊》個招牌先有得做。」五月中傳出黃浩擬洽購《壹週刊》時,在六月初高層飯局上,黎智英明言:「我點會賣畀黃浩呀!」但在短短一個月後,就宣告賣盤予黃浩,令高層愕然。

報道指,《壹週刊》總編輯黃麗裳亦有出席飯局,她當時就記起黎智英早年也曾說過不賣佐丹奴,結果在九五年十月,他已出售近一成佐丹奴股權,又明言半年內不再賣其餘股票,豈料只短短數月間,九六年二月他已在倫敦將全部佐丹股票沽清。黎智英當時解釋受政治原因影響公司,索性劃清界線。