返回列表 發帖
回復  何偉濤

其實佢係建制, 但又不多票, 咪想走去吸非建制d票, 搞到自己不文不類, 兩邊不討好{:9_2 ...
kimidaniel 發表於 2017-7-17 15:35

我晌呢度分析過建制派內分野,其實自由黨/新黨或由該黨出身嘅人在經濟社會理念上同公民黨相似,民建聯同民主黨係一對,工聯會同工黨/社民連/人力係一類人

至於鄉事派反建制憎恨佢哋,建制亦因為唔想得罪其他支持者唔會當佢哋係盟友

回復 21# 何偉濤

民建聯同民主黨係一對?

回復  何偉濤

民建聯同民主黨係一對?
kimidaniel 發表於 2017-7-17 18:14

在政策兩家其實好似, 一個建制一個反建制

回復 23# 何偉濤

又唔覺似,可能建制資源多,泛民就少,所以有唔同

回復  何偉濤

又唔覺似,可能建制資源多,泛民就少,所以有唔同
kimidaniel 發表於 2017-7-17 18:47

不是資源多少問題,係方向……
講錢,邊個夠民建聯同工聯會多資源?阿爺啲錢是億億聲泵落嚟,班友個個肚滿腸肥……

不是資源多少問題,係方向……
講錢,邊個夠民建聯同工聯會多資源?阿爺啲錢是億億聲泵落嚟,班友個個肚滿 ...
layman 發表於 18/7/2017 08:56

小心,阿公滅門

小心,阿公滅門
wyk 發表於 2017-7-18 15:49

我哋呢啲臭八公,中共采你都傻。
只要不要選乜選物,不做政治人物,在論壇吹水,佢邊有咁多精力搞我丫。
反而,謊張呢啲所謂議員就會找吹水街坊麻煩……小心你份工!

講補選? 選咩鬼? 有鬼用, 香港已死! 還講什麼補選! 選不選有所謂嗎? 中共想點就點, 不公義, 不合理的事已變成合理化, 黑講成白! 個個只有向錢看, 這世界就是這樣!

講補選? 選咩鬼? 有鬼用, 香港已死! 還講什麼補選! 選不選有所謂嗎? 中共想點就點, 不公義, 不合理的事已變 ...
心曠神怡 發表於 18/7/2017 21:51

所以,要你我,為港損驅,捨身成仁

所以,要你我,為港損驅,捨身成仁
wyk 發表於 2017-7-18 22:13

你呢個帖講得好,唔好只磨磨咀皮高叫打倒中共,有種就去天安門拉橫額抗議,如果在香港抗爭大可以搞罷工、罷市、罷課、絕食、……,但不要損害其他香港人的利益。