返回列表 發帖
除左靚,當年全面推行鋪磚的原因又有無人記得呢?
dcmarco 發表於 30/8/2017 07:27 PM

用玻璃磚?我知道賣唔出去

回復 10# dcmarco

好似係,方便地下公共設施進行維修,也不會等待石屎凝固,需要封路,令行人路美觀,更有人投訴石屎地面,在猛烈陽光反射下,造成刺眼感覺,亦可能會影響駕駛者,引致意外發生……

立法會十二題:以地磚鋪砌的行人路安全情況
鄭汝樺書面回覆
http://www.info.gov.hk/gia/general/200811/05/P200811050121.htm
)路政署自一九八○年代中起,已開始採用預製路磚鋪砌行人路。除有助優化市容外,預製鋪路磚可循環再用,掘路時更可避免因使用重型機械造成噪音,符合環保原則。長遠而言,以預製路磚鋪設路面也比其他物料更為經濟。此外,鋪路工程完成後,用路磚鋪砌的道路可較快開放供市民使用。
路政署認為,在行人眾多的地區使用預製路磚鋪砌行人路是適合的做法,而在行人稀疏的地方,例如偏遠地區或工業區等,使用混凝土行人路面則會更加適合。路政署會因應個別地區及街道的情況,選擇最適合的材料鋪設行人路。
明暗 明暗 明暗

立法會交通事務委員會 改善行人路鋪路磚的設計和地基
http://www.legco.gov.hk/yr10-11/ ... 624cb1-2514-5-c.pdf
明暗 明暗 明暗

我覺得除左唔使用風鑽挖路之外,路磚都好多問題。
大家可以研究下。當然純石屎又真係好熱。
明暗 明暗 明暗

立法會十二題:以地磚鋪砌的行人路安全情況
鄭汝樺書面回覆

)路政署自一九八○年代中起,已開始採用預製 ...
dcmarco 發表於 2017-8-30 20:08

呢個理由唔知情就不得了,知情其實得啖笑

newbie 發表於 2017-8-30 21:19

你指邊樣?
我就覺得而家每次工程完再鋪,都係求求其其,磚可以唔對色唔對花。好多時最後都要換過晒。
另外就算無工程,d磚定期都要再鋪過,因為舊左同高低不平。
另外水泥一鋪就只需等佢乾,磚就要等班大爺慢慢砌。

另外,政府成日都話要做智慧成市,連共同溝都無落實推行,就已經係大落後啦。
好耐之前,港台定無線有新聞節目探討過成日挖路的問題,講過其實將軍澳本來係有條件落實共用管道的新市鎮。因為成個將軍澳都係由無到有,大部份係填海得黎。用鋪磚去解決成日挖路的問題,真係頭痛食止痛藥咁。
明暗 明暗 明暗

newbie 發表於 30/8/2017 09:19 PM

先生,你係專家,唔好講D唔講D

另外,政府成日都話要做智慧成市,連共同溝都無落實推行,就已經係大落後啦。
好耐之前,港台定無線有新聞 ...
dcmarco 發表於 2017-8-30 22:02

問到問題根源了