返回列表 發帖

換冷暖空調

廳部冷氣年年都洗但年年都滴水,4月時洗完而家又滴水,仲要滴得勁到好似落雨咁,所以下定決心換過部。想換冷暖空調,但問過兩間電器舖,一間話換到,一間話換唔到,有冇人成功換左冷暖機可以分享下係咩型號,同咩電器舖?謝謝!

試下 找寶盈花園專業冷氣水電報價。利益伸報,無親朋友好 關係

原本以为樂聲大金好,刨咗香討ㄧ個百幾頁的專業讨论, 如果近海或潮濕地區, 菱重室外電子板有防潮coating, 或者菱電都唔錯。
最後大厅换咗兩部两匹菱重冷暖,好正。

原本以为樂聲大金好,刨咗香討ㄧ個百幾頁的專業讨论, 如果近海或潮濕地區, 菱重室外電子板有防潮coating, 或 ...
morningsun 發表於 2017-9-10 06:08 PM

請問連撘棚幾錢?
原本既冷氣喉可以用番嗎?

回復 4# Hellomoto

㕔有兩部機,ㄧ部經厨房走喉出, 但機在近厨房的那間睡房窗上,所以掤好闊先得。另ㄧ部機在另ㄧ間睡房窗上,經那間房走喉出,要開兩個生口位,標凖棚即可。两部兩匹菱重冷暖、兩個棚、换晒喉(唔建议沿用舊喉,好大机会漏氣), 開兩生囗, 封囗油漆等, 全部加埋
3萬蚊。

原本㕔是两部1.5匹浄冷, 刨完讨论区, 先知道变频冷暖机制冷能力會争D, 最好買大半匹, 所以買2匹。
另外, 变频机的室外电子板很容易壊(所以定频凈冷会襟D), 尤其是潮湿地方, 只有菱重有防潮coating。
同埋菱重部室內机尺寸比較小, 刚好同原來的Toshiba室內机尺寸ㄧ樣, 不用

回復  Hellomoto

㕔有兩部機,ㄧ部經厨房走喉出, 但機在近厨房的那間睡房窗上,所以掤好闊先得。另ㄧ部機在 ...
morningsun 發表於 10/9/2017 09:25 PM

明白,謝分享

原本㕔是两部1.5匹浄冷, 刨完讨论区, 先知道变频冷暖机制冷能力會争D, 最好買大半匹, 所以買2匹。
另外, 变 ...
morningsun 發表於 2017-9-10 09:33 PM

原來咁多變頻冷暖機用吾夠一年就玩完係因為防潮能力,我都會考慮30...thanks!

原來咁多變頻冷暖機用吾夠一年就玩完係因為防潮能力,我都會考慮30...thanks! ...
Hellomoto 發表於 10/9/2017 22:30

如果换了,可不告之生口位,開在那兒?