返回列表 發帖
由始至終,我都認為香港政府的辣招根本無助上車人士,只是將需求扭曲。
在一個正常的投資市場,speculator(炒家或投機者)是有其存在價值的。
梁振英搞港人港地是無腦的,如果係我就等大陸人買多啲,跟住大量推地,唔准髮剪傷屯地,樓價跌,輸死班大陸人……

由始至終,我都認為香港政府的辣招根本無助上車人士,只是將需求扭曲。
在一個正常的投資市場,speculator ...
layman 發表於 2017-9-15 17:37

但如果你坐住梁某某個位一定會推港人港土嚐試去平息民憤

何偉濤 發表於 15/9/2017 17:38

正字大叔。 係咪嘗試,先正確呀

何偉濤 發表於 2017-9-15 17:38

根本梁振英推港人港地是超民粹的行為,但人家又唔會買佢人情,枉作小人!

根本梁振英推港人港地是超民粹的行為,但人家又唔會買佢人情,枉作小人! ...
layman 發表於 2017-9-15 17:40

無人買佢人情外仲要無效, 問題都唔係無屋住而係貨幣陰司紙化!

正字大叔。 係咪嘗試,先正確呀
wyk 發表於 2017-9-15 17:40

進步咗噃……

無人買佢人情外仲要無效, 問題都唔係無屋住而係貨幣陰司紙化!
何偉濤 發表於 2017-9-15 17:45

林鄭可能行運醫生……
估計今年的施政報告出咗,樓價有可能較明顯的向下調了。

林鄭可能行運醫生……
估計今年的施政報告出咗,樓價有可能較明顯的向下調了。 ...
layman 發表於 2017-9-15 17:59

其實佢做得比梁思歪更差, 所謂"土地供應大討論"只會令個社會走向更偏激更加兩極嘅方向, 到時恐怕派遼寧號都搞唔掂

樓價暴升, 根本唔係土地問題, 而係貨幣陰司紙化問題, 全世界都有呢個情況只係嚴重程度之分, 要討論都係討論港元脫勾減少陰司紙化影響

進步咗噃……
layman 發表於 15/9/2017 17:52

受教。不過你就好學唔學。用埋D别字

又炒
wyk 發表於 15/9/2017 05:01 PM

阿女未買樓
1、你同佢講道理,佢和你耍太極;2、你同佢說公義,佢和你講公契;
3、你同佢講公契,佢同你亂演繹;4、你同佢倾執漏,佢同你說過期;
5、你同佢講權利,佢同你數條款; 6、做事的時侯,佢装糊塗人;
7、出事的時候,佢說找業委;8、抽傭的時候,佢認經理人。