返回列表 發帖

新地康城首盤 每呎補價2059元

平麵粉

http://m.mingpao.com/fin/daily2.php?node=1505849377588&issue=20170920

新地是於2014年4月,擊敗「老對手」長實、及恒地(0012),成功奪得日出康城第4期發展權;項目可建樓面逾131.65萬方呎,當時補地價金額為27.1億元,折合每方呎補價只約2059元,即使連同建築成本和利息等開支,估計晉海仍可獲得理想利潤。
明暗 明暗 明暗

4期臨海地段只係2千? 三期好似都要3字頭

4期臨海地段只係2千? 三期好似都要3字頭
StreetBoy 發表於 2017-9-22 09:30

政府任務,貼錢都要推。

2014年4月29日
康城4期收3標 區內歷來最差
14發展商縮沙 添流標風險
https://news.mingpao.com/pns/%E5 ... 00004/1398708776971

政府任務,貼錢都要推。

2014年4月29日
康城4期收3標 區內歷來最差
14發展商縮沙 添流標風險
...
dcmarco 發表於 2017-9-22 09:43

不過4期個位置又真係麻麻

不過4期個位置又真係麻麻
StreetBoy 發表於 2017-9-22 10:20

真。向海南,係就係小小遠路,唔係傲據康城站,但畢竟係傲據日出康城東南角

真。向海南,係就係小小遠路,唔係傲據康城站,但畢竟係傲據日出康城東南角 ...
何偉濤 發表於 2017-9-22 10:23

但大部分比6期包住左呢, 要真向南我選6期, 4期只係買"SHK"呢3個字

但大部分比6期包住左呢, 要真向南我選6期, 4期只係買"SHK"呢3個字
StreetBoy 發表於 2017-9-22 11:02

但據我聽問某晉3都係"不過如此", 部分被吹捧上天嘅設計實用性奇差 (分層大堂有空調, 但長時間開會出現冷凝水導致地面濕滑) ...

更可怕係聽聞"唔見光"位置處理 (例如後樓梯) 比緻藍天 (反某晉3) 更差

回復 7# 何偉濤

開始惯用手法!將厨房做開放式,令人視覺上,感覺入了門口無長走廊,因没有了两面牆壁,望落好似很開揚!上纲見很多劣評片,厨、厕天花,及坐厕背雲石冚内,大量"立殺"

回復 8# klpercy

開放式廚房視覺上濶落,有小朋友走近可能有危險,TOILET 一廁2門,有客人用唔方便

回復 9# lohasle

開放式厨房,如果自己係"無飯家庭",拜神祈求,上下左右,唔好有類似鼎爺家庭,就算抽氣系統好勁,多多少少都有点油煙味,經由自己的抽油煙煙通入屋!有朋友屎忽痕,改左開式厨房,幾個月後,發覺大Q鑊,有味唔止,自己也喜觀煮兩味,成閒屋一陣味煙味,冷氣成日塞,洗机師傅話,啲诜机水流出黎,係水溝油,曱甴又多左,瞓著覺聞到附近起鑊味,經常要開着抽油煙机,浪費電力……話自己錯錯錯