返回列表 發帖
回復 9# chachalee

病因:與基因有關

精神科專科連凱欣醫生指出,ADHD屬於腦部發展問題,有研究指基因可以解釋七成ADHD形成的問題,如父母一方患有ADHD,他們的子女比一般人患上ADHD的機會多6倍。

隨年齡增長,ADHD對生活的影響會減退,但約六成患者成年後仍受影響。連醫生表示,不少患者兒時上課「周身郁」,長大後也常常坐立不定,最常見的是開會期間經常離座外出去斟水或如廁。此外,他們上課時會說過不停,成年便演變為時時插嘴,愛發表自己想法。患者做事較衝動,經常有頭無尾,無法組織事情,及未能在限期前完成預期工作。

評分人數

回復 10# layman

嘩......你都好離下播

回復  layman

嘩......你都好離下播
kimidaniel 發表於 2017-10-6 15:14

所以一向成績麻麻……

回復 13# layman

你後期車上?

回復  layman

你後期車上?
kimidaniel 發表於 2017-10-6 15:19

臨考試將全部的東西死記……

回復 15# layman

咁似我做法

我覺得過早接觸電子產品,都係專注力不足的其中一個因素。
唔會變成AHDH,但會有類AHDH的表現。
明暗 明暗 明暗

之前新聞話有d學校,係唔係都叫你食。
dcmarco 發表於 2017-10-6 11:27

朋友個仔係ADHD, 學校要求食左藥先可以反學, 但此終精神科藥品, 食左會呆呆濟濟, 亦都唔可以長期食

我覺得過早接觸電子產品,都係專注力不足的其中一個因素。
唔會變成AHDH,但會有類AHDH的表現。 ...
dcmarco 發表於 2017-10-7 08:42

但我小學時,屋企只有一台收音機,當時已經是不錯的娛樂……

回復  chachalee

病因:與基因有關

精神科專科連凱欣醫生指出,ADHD屬於腦部發展問題,有研究指基 ...
kimidaniel 發表於 2017-10-6 15:13

我都想去驗下……