返回列表 發帖

新地IVB期命名晉海II

先唔理男風申請預售6期, 晉海2來了, 唔知係唔係當獨立屋苑定係一期兩開?

http://ps.hket.com/article/1920710/

南豐康城VI期2392伙申請預售 新地IVB期命名晉海II
2017年10月9日 17:19

港鐵日出康城發展項目將成未來新盤焦點,繼新地及會德豐地產後,再有發展商為項目餘下期數入紙申請預售。

南豐持有的日出康城第VI期上月申請預售,涉及2,392伙,預計關鍵日期為2020年6月底;另早前已批預售的新地日出康城第IVB期則正式命名為晉海II,涉及1,132伙;連同待批預售的會德豐地產日出康城第V期的1,600伙計,涉及共5,124伙。
向亂花泥頭費說Οχι (希臘語: 不), 向天價加圍標標書說止め (AV語: 不要), 向跟進執修不力說non (法語: 不)

緻藍天非緻南天更非致癌天
Hemera (ἡμέρα) not Hermera not Carcinogenimera (Carcinogenic+Hemera)

先唔理男風申請預售6期, 晉海2來了, 唔知係唔係當獨立屋苑定係一期兩開?  

...
何偉濤 發表於 2017-10-10 09:26 AM

領都咪又係劏開三期(都,峯,凱)賣.....

領都咪又係劏開三期(都,峯,凱)賣.....
Hellomoto 發表於 2017-10-10 09:51

初初入住,我都覺得好亂,唔知邊條友搞出來的東西,仲要每一座一個座名……

初初入住,我都覺得好亂,唔知邊條友搞出來的東西,仲要每一座一個座名…… ...
layman 發表於 2017-10-10 10:01

座名代替ABC/123座據知係廖本懷做房屋署時代晌第一代居屋諗出嚟嘅東西, 到今日我都唔明, 點解腸肛會晌私樓項目上使用? 更加唔明係點解男風同M記會倍佢一齊?

初初入住,我都覺得好亂,唔知邊條友搞出來的東西,仲要每一座一個座名…… ...
layman 發表於 2017-10-10 10:01 AM

不切實際....

其實只係領都1,2,3,5,6,7,8,9,10,11既十座樓,左右翼雙座頭跟本就係浪費人力資源~

不切實際....

其實只係領都1,2,3,5,6,7,8,9,10,11既十座樓,左右翼雙座頭跟本就係浪費人力資源~ ...
Hellomoto 發表於 2017-10-10 10:09

左右翼係做到分層戶數少咗嘅錯覺, 扮成每座一層四戶三部電梯嘅偽豪宅

同樣做法晌晉海就會由"居屋級密度" (一層10/12戶) 錯覺地降到"私樓級密度" (半層6戶)

(參考: 某沙灣一層三戶三部電梯, 其中一部只倒垃圾)

評分人數

左右翼係做到分層戶數少咗嘅錯覺, 扮成每座一層四戶三部電梯嘅偽豪宅

同樣做法晌晉海就會由"居屋級 ...
何偉濤 發表於 2017-10-10 10:11

偽豪宅是其目的……

評分人數

...
何偉濤 發表於 2017-10-10 09:26

56期有機會同期一齊賣

56期有機會同期一齊賣
StreetBoy 發表於 2017-10-10 12:26

M記/煨得燶對陣M記/男風

M記/煨得燶對陣M記/男風
何偉濤 發表於 2017-10-10 12:27

要方便5期, 要景6期, 各有優點, 唔怕貨比貨