返回列表 發帖

今早一蛋回旋處secure好唔掂 (#港鐵優質管理)

平日阿叔係到睇就好d,今朝完全無人指揮門口交通。
~7:10
校巴比前後頂住,企的士站頭的阿姐呆企。我問佢唔係幫手搞交通架咩?佢答佢只負責call的士,出面近閘口果兩個先係指揮交通。
咁出面個兩個初時都係齋睇,到d車頂到出街先行入少少都係望。我估佢地想用眼射爆架校巴掛
爛路已經放左個雪榚筒在回旋處內圈,再加埋咁爛的保安,真係塞死。
明暗 明暗 明暗

無人叫移前d車,無人管唔好停太多的士,塞住就覺得前面d車阻住。
無proactive的管理,連reactive的反應都無,我唔知成班係到做乜。
我忍唔住去叫架的士移前d。
明暗 明暗 明暗

另外,有人話之前修路的位置,試過secure亂轉指示牌,單線雙程,兩頭都話去(go),車輛在中間相遇,要車龍倒車。
明暗 明暗 明暗

轉達咗比保安呀頭,佢已睇番 CCTV 知悉問題所在,認同可以安排得好D!會安排 senior 加強睇返該段時間及訓示職員應有處理方法。
日出康城關注所有關注組織會
關閉將軍澳堆填區

轉達咗比平安呀頭,佢已睇番 CCTV 知悉問題所在,認同事可以安排得好D!會安排 senior 加強睇返該段時間及 ...
newchapter 發表於 2017-10-12 09:05

thx. 有時我都唔知怪邊個。條路爛係CK問題,追執修係港鐵同MO責任,爛攤子搞到交通問題。咁要怪d基本上唔qualify既人唔指揮交通,我都唔知係對定錯。

平日阿叔係到睇就好d,今朝完全無人指揮門口交通。
~7:10
校巴比前後頂住,企的士站頭的阿姐呆企。我問佢唔 ...
dcmarco 發表於 2017-10-12 07:39

那位呀姊原來只負責叫的士架??

怪不得佢只企到最後位啦,'痴'著牆企係度啦!

有個肥肥地既呀叔真係好好,好快手叫D的士駛前D,又或者提家長...你地架校車到添架

轉達咗比平安呀頭,佢已睇番 CCTV 知悉問題所在,認同事可以安排得好D!會安排 senior 加強睇返該段時間及 ...
newchapter 發表於 2017-10-12 09:05

如阿姊只負責CALL/睇的士,做咩唔叫的士駛前D呢...

我見佢真係'痴'住幅牆企/坐係度架

首都有孽萎提議,慳1、2名保安,加閘机,有眼睇喇!走二期後塵,到時塞死!以為cut保安,每年慳支出!部機安裝要一大筆,還要每年支付保養及維修,到時返唔轉頭,仲死多二錢重

回復 3# dcmarco

試諣一邊GO,一邊停,都唔知去定唔去,真系亂指一通

那位呀姊原來只負責叫的士架??

怪不得佢只企到最後位啦,'痴'著牆企係度啦!

有個肥肥地既呀叔真係好好, ...
snoopywy 發表於 2017-10-12 09:44

The "fat" security guy (肥肥地既呀叔) is more smart and experienced in traffic control for such area (一蛋回旋處) but he is assigned to work in other security point within Le Prestige.

Even such female security (那位呀姊原來只負責叫的士) works there, the waiting queue for taxi may still be long because the security in Le Prestige car park entrance may not ask the taxi to come in and let it pass.  So the post for such lady was not so important for handling the taxi queue.  The working efficiency for her partners (total 3 security in that period of time, the other two are male security) that work in that area (一蛋回旋處) may not be so good/co-operative?
I think that MTR had not applied "港鐵優質管理" to their security sub-contractor?