返回列表 發帖
The "fat" security guy (肥肥地既呀叔) is more smart and experienced in traffic control for such ar ...
HippoFather 發表於 2017-10-12 13:32

外判..MO完全真係話之你

說老實,今年開學後,真係多左校車同學生.
呢期負責指揮的員工,完全唔多得
而家長和學生都有責任,明知自已遲到仲慢慢行去上車....一條車隊在後

而家長 ...
snoopywy 發表於 2017-10-12 14:43

The "fat" security guy (肥肥地既呀叔) seemed to work in 一蛋回旋處 this morning (13 Oct 2017).

The "fat" security guy (肥肥地既呀叔) seemed to work in 一蛋回旋處 this morning (13 Oct 2017). ...
HippoFather 發表於 2017-10-13 09:53

今日唔駛返學,所以無在地下等校車
早前,呀叔在對出入閘位工作.

而家長 ...
snoopywy 發表於 2017-10-12 14:43

兩個極端。一d就大爺咁慢慢行(通常都係高小至中學的年紀),一d就衝出去迎住車頭跑過去

一條車隊在後

因為爛路封左內圈,所以一有車排隊埋路邊上客就會頂住。回旋處內圈爛路,在解決朝早塞車應該係top priority
明暗 明暗 明暗

因為爛路封左內圈,所以一有車排隊埋路邊上客就會頂住。回旋處內圈爛路,在解決朝早塞車應該係top priori ...
dcmarco 發表於 2017-10-13 10:56

因近回旋處有修路位, 車路收窄左, 加上在九座路旁停左起碼四輛私家車, 每有旅遊車校巴(好似早上真道書院的Isuzu) 駛入, 一定不可停路邊, 學生要穿過兩私家車中間走出路中心上校車, 這時其他後面的車也不能爬頭, 因全路面已佔用, 後面想駛入領都的車全塞死, 再頂返出車入閘位, 甚至領都前私家路! 直到這旅遊校車駛出才有改善!

其實今早上(17 Oct 2017) 除車場更亭, 這回旋處附近有四個軍裝保安(3男1女), 其中一男(就是那中年肥肥保安)守住只蛋門口, 女保安在的士站頭, 另兩個男的在九座路邊

平日阿叔係到睇就好d,今朝完全無人指揮門口交通。
~7:10
校巴比前後頂住,企的士站頭的阿姐呆企。我問佢唔 ...
dcmarco 發表於 2017-10-12 07:39

昨天早上(17Oct2017)有近距看過這女保安, 有冇乜人排的士隊時,有見她企的士站頭通知的士落去其他座L1上客, 但唔知點解後來縮返埋T10門口牆邊, 只是呆望, 又唔理d的士 (因較多的士, 起碼4架以上, 另T9又有最少4部私家車長停在路邊, 的士站第二部的士冇停前些跟著的士站隊頭的士, 兩部的士間有1/3架車空位, 如果停前些, 後面的的士便可停多部埋路邊, 不會又阻左半條車路?), 又唔係講對講機, 總之好唔掂, 估計都不主動工作型是要踢才去動一下那類?

後來有個四眼微禿有地中海的男保安過來處理交通。

點解mo唔安排她看著蛋出口玻璃門? 把那中年有點肥男保安調返出來, 他工作較主動, 自動去管理這回旋處的交通和的士!

註:今早(18Oct2017),又唔見女保安和中年有點肥男保安, 四眼微禿有地中海的男保安負責指揮和處理的士, 但真道的旅遊車校巴, 一停下上學生, 入領都的車龍又現!

因近回旋處有修路位, 車路收窄左, 加上在九座路旁停左起碼四輛私家車, 每有旅遊車校巴(好似早上真道書院 ...
HippoFather 發表於 2017-10-18 05:09

最早期幾輛大巴係停學之園出面,唔會頂住其他車。今年佢地被要求出一蛋上落,問題都不太明顯。直到回旋處修路(其實封左都無整過),問題就好易出現。其實校巴司機已經上完學生即走,但我地依個係大站,一上就上半架車。校車如果要等學生,都會繞多個圈,比後面車過。
要校車全部在一蛋上落時,都係度講過,如果校車埋唔到路邊上落,一定頂死。對住客,小朋友的安全都係一個問題,因為要經過車縫行出路中上車。

申利:我阿女都係依度上校巴。

昨天早上(17Oct2017)有近距看過這女保安, 有冇乜人排的士隊時,有見她企的士站頭通知的士落去其他座L1上客 ...
HippoFather 發表於 2017-10-18 05:31

只是呆望, 又唔理d的士
之前 dcmarco 話女保安只係負責叫的士,所以佢不理塞到爆
後來有個四眼微禿有地中海的男保安過來處理交通
16.10.2017我都見佢從9座跑去的士頭,叫的士駛入去(因女保安不在)註:今早(18Oct2017),又唔見女保安和中年有點肥男保安, 四眼微禿有地中海的男保安負責指揮和處理的士, 但真道的旅遊車校巴, 一停下上學生, 入領都的車龍又現!
中年有點肥男保安在 閘口位 啊

我見的時間是晨早6:50

只是呆望, 又唔理d的士
之前 dcmarco 話女保安只係負責叫的士,所以佢不理塞到爆
後來有個四眼微禿有地 ...
snoopywy 發表於 2017-10-18 10:33

1. 私家車泊近路口等人<-- 最大問題
2. 兩線封了一線
3. 校巴被車頂住就埋唔到路邊。
4. 多人上車需要時間。