返回列表 發帖
两位樓主,好仔細,謝謝。
我住两房單位,無乜裝飾,有無戶主再分享,仲有半年到期 ...
wyk 發表於 2018-5-18 12:21

如果兩房無裝修,其實條綫可以跟其他喉穿過廁所天花板,之後去到客庭對著廚房那副墻落地腳綫。割開地腳綫(師傅之後會補返)再推向露台少少係客廳個電視制位出,擺返個 modem 盒。

但假設客庭對著廚房那副墻裝修工過,好似我屋企般整佐個柜就封實佐個地腳綫位了。就唯有拉綫到廁所天花板,個modem 擺係廁所之後用 homeplug 駁。

如果兩房無裝修,其實條綫可以跟其他喉穿過廁所天花板,之後去到客庭對著廚房那副墻落地腳綫。割開地腳綫 ...
jesseycy 發表於 2018-5-18 14:49

homeplug實際用速度有幾快? 會唔會同用銅線差唔多?

回復 31# jesseycy

dcmarco 發表於 2018-5-18 14:58

我用homeplug 的經驗就覺得麻麻地

dcmarco 發表於 2018-5-18 14:58

版大, 強烈唔建議使用homeplug, 我以前舊屋本身得8Mb, 加埋個homeplug效果更差, 至少LAN本身都唔穩定, 有時要插過先得, 當然舊屋本身電線可能舊, 或者我隻homeplug好差, 我仲有晌度, 如果要買二手我可以賣

呢個經驗正係我晌緻藍天堅持全屋拉CAT6暗線嘅理由

版大, 強烈唔建議使用homeplug, 我以前舊屋本身得8Mb, 加埋個homeplug效果更差, 至少LAN本身都唔穩 ...
何偉濤 發表於 2018-5-18 16:20

其實如果插蘇不在電箱同一個fuse之下,速度會大減。
所以用homeplug只能預20-30Mb速度

回復 36# dcmarco

最大鑊喺無太多吉插苏位,用拖蘇又不支援,homeplug受限制多多,速度仲衰過3仔,1Gb也是英雄無用武之地,寒舍裝修時,打左全屋數據線,所以不需用homeplug跑數據……嘻嘻!

冇錯,如果要用homeplug , 我會用返3仔直出電腦!

Homeplug 有平有貴。新的 homeplug 可達 2G,當然同幾年前的舊款 100M 有相差一大截。

光纖可以拉到庭就當然最好。但無選擇下,我宜家的寬頻經homeplug由原先的實際800M 左右,經 homeplug 再打個8折,穩定地 500-600M 左右,我就相當滿意。

Homeplug $200 又有,$2000 又有。平野無好野,自己 check 下。

Homeplug 有平有貴。新的 homeplug 可達 2G,當然同幾年前的舊款 100M 有相差一大截。

光纖可以拉到庭就當 ...
jesseycy 發表於 2018-5-23 10:39

如果用到2000蚊一對,我會考慮拉過晒線啦……