返回列表 發帖
回復  layman

新樓嗰10%係因為佢贏10年樓齡,理論上將來賣出去會比舊10年既樓值多少少。 ...
Forwingsas 發表於 2017-10-17 15:11

咁即係10%根本是一個主觀的數字,因為第一新舊的標準往往是買一手就是新,二手就是舊,而不是10年做界限。
發展商食到盡是事實,所以我咪話應該discount,而唔係再加上去囉。
不過香港這個自由市場,有人願買就是deal
晉海4B期今個星期日賣400伙,可能又一Q清袋

回復 21# layman

都可以算係主觀數字,所以10%其實可多可少,亦可以想像,假如緻藍天4月二手開賣,絕對有權比首都領都貴10%或以上。

咁即係10%根本是一個主觀的數字,因為第一新舊的標準往往是買一手就是新,二手就是舊,而不是10年做界限。 ...
layman 發表於 2017-10-17 15:21

我個friend係F組,今次終於買得成。細節無問,不過真係越來越多係屋企人幫手夾首期。

可悲年青一代!首期都要全部家人夾錢,86年左右,幾萬首期,九成按偈,康怡首批單位,俾四萬幾首期做業主,我買筲箕湾時,我是一次付款!朋友也買了做分期按偈,约三萬首期可做業主,揾两、三個月夠俾!7厘息按偈,约三仟元,可租二仟八,當時只包差餉,嘜都唔包!租金和供款,只需補四、伍佰,点似現在咁大劑吖!

可悲年青一代!首期都要全部家人夾錢,86年左右,幾萬首期,九成按偈,康怡首批單位,俾四萬幾首期做業主, ...
klpercy 發表於 2017-10-23 11:15

人工追唔上樓價T__T

人工追唔上樓價T__T
kk456 發表於 2017-10-23 12:34

因為曾蔭權沒有針對樓宇供應做工夫,如果香港七年唔起樓,你估會點?

回復 26# layman

攪亂樓市第一人,第二係......,

回復 25# kk456

加摩打都追唔到,近年財閥盡情壓低新入職人エ,功不可沒,個波爆時,大嘜鑊,

回復  layman

攪亂樓市第一人,第二係......,
klpercy 發表於 2017-10-23 12:40

我認為係董建華……
董建華根本唔識點施政,口口聲聲85000,結果屋漏更兼連夜雨,97升到你唔信,03仆到一街都係,曾蔭權來一個什麼都不做,整個孫9招,梁振英叻唔切又加6辣招……
睇來真係林鄭醫病尾……

回復 29# layman

受壓於市民聲音!本身也不熟各方面處理方法,想提高民望,討好市民,佢都傻架!咁多人,点討好吖!