返回列表 發帖
可以有好多原因撻:
- 計唔掂數衝動左
- 發展商既人
- 早一輪抽到買左但未係最心水嗰間,驚下一輪加好多價 ...
Forwingsas 發表於 2017-10-18 21:19

嘩!有錢佬呀!

左右都話考慮下,上下打通搵自己笨。無啦啦用十呎廿呎放樓梯?
dcmarco 發表於 2017-10-19 08:44

自製複式單位丫嘛,我都想過,仲見過人成功批則。

個個新盤都一定有撻訂貨, 今時今日按偈揸得咁緊, 買樓計數真係唔好預到咁汶水, 當然可能有其他原因, 不過多數都係按偈問題, 聽過一個case係因卡數借唔足局撻

很多時現場氣氛影響,AA&發展商催促决定,壞了自己思想,結果出現錯買!例如:手揸六佰萬現金,月入七、八萬 ...
klpercy 發表於 2017-10-19 09:50

所以我咪話班AA叫人買一手(樓花)根本係搵人笨實,畀錢買嘢仲做埋「造勢工具」!
點解唔網上報名,電腦抽籤揀樓?要打蛇餅造條人龍,頂!我畀錢架……

買樓花應該有最少一個月冷靜期。

回復 13# StreetBoy

银行會睇"環聯個人信貸記錄"評分,轆咭條數大,就算月入十五萬,月月清晒十萬、八萬數,如果在C级評分,都係批得少,個人評分G级,真係請你早唞!分分要揾財仔,食貴息!

金管規定銀行,二套、三套……房,小心批按,除非你同銀行好好關係(生意上),否則都好難批足額,甚至要食擰檬!

個個新盤都一定有撻訂貨, 今時今日按偈揸得咁緊, 買樓計數真係唔好預到咁汶水, 當然可能有其他原因, 不過多 ...
StreetBoy 發表於 2017-10-19 10:40

連寫字樓都係,小心。
兩年幾前買個寫字樓,預咗畀六成借四成,點知佢話個寫字樓未有租約,租金回報不可計在內,結果只借兩成,得220萬,我畀厘印都畀咗80個啦!結果跑多200幾個才夠找數!

個個新盤都一定有撻訂貨, 今時今日按偈揸得咁緊, 買樓計數真係唔好預到咁汶水, 當然可能有其他原因, 不過多 ...
StreetBoy 發表於 2017-10-19 10:40

當年毒果報用"血濺堆填區"嘲諷嘅緻藍天買家就係因為咭數未清被銀行拒絕借款要撻訂

回復 15# layman

好方法,輸有時限可以唔認數,唔使斬手指