返回列表 發帖
回復  sung123

政治是在臭坑渠裹打滾
klpercy 發表於 10/11/2017 01:32 PM

業委會不應參與任何政治勢力,一個乾净的團隊,才能夠為業主爭取到最大利益
1、你同佢講道理,佢和你耍太極;2、你同佢說公義,佢和你講公契;
3、你同佢講公契,佢同你亂演繹;4、你同佢倾執漏,佢同你說過期;
5、你同佢講權利,佢同你數條款; 6、做事的時侯,佢装糊塗人;
7、出事的時候,佢說找業委;8、抽傭的時候,佢認經理人。

獨立思考是判斷事物的基礎。

我都講再番炒個帖的重點是將不完善的地方做好佢,咬定一些「被祝福」就暗指是謊粉是於是無補,兩邊都唔會 ...
layman 發表於 10/11/2017 13:17

封帖,三级請下沈嗰帖

新一屆業委會, 某人仍然一人代表兩座

但港鐵從來沒有提交註冊律師署名文件,

來證明, 按公契, 一個業委可以代表兩座

但港鐵從來沒有提交註冊律師署名文件,
來證明, 按公契, 一個業委可 ...
袋住先 發表於 2017-11-13 15:52

我咪講咗應該要跟進囉!
其實公契係無講話唔得,而MO查詢後話得,就應該澄清有關情況。由律師事務所提出一個法律意見。
你可以質疑MO講大話呃上屆業委會,據我了解,當時Kimi、KK、葉生及康小姐曾要求MO澄清,MO後來發信是發給他們四人(亦即其他人未有即時反應)。如果MO呃他們,錯當然是MO啦,你只可責怪他們四人唔夠經驗、唔徹底。
我想再借這個帖說明,大家都知道阿六七係方粉,起碼在上屆質疑阿六七只有他們四人,他們四人又點會係方粉?

我咪講咗應該要跟進囉!
其實公契係無講話唔得,而MO查詢後話得,就應該澄清有關情況。由律師事務所提出一 ...
layman 發表於 2017-11-13 18:46

你都話去年,現在是2017年,我知Kimi 一定不是祝福團隊的支持者,時間在變,其他三人變成點?
你又點知呢?我就親眼見她們三人同阿6好合拍,(是否埋咗堆?同一個鼻孔出氣?同一團隊?),就要不用隻耳當眼睛!
我估你因為同她們熟悉、好朋友、好師兄,而犯咗「對人不對事」!變成點?只有當事人自己最清楚!
Kimi 比你看得透徹,與她們曾經共事,排除萬難下咁大決心離開,真如你三言兩語,她被人「疏擺」,你未免太看少Kimi 的能力!見到你最近網上言行,千方百計去維護她們,何不檢討吓她們過去究竟做咗什麼好過,才被祝福!

評分人數

• wyk

你都話去年,現在是2017年,我知Kimi 一定不是祝福團隊的支持者,時間在變,其他三人變成點?
你又 ...
wsit 發表於 2017-11-13 20:25

我不是業委會成員,當然只會聽他們講啦!李太你都不是業委會成員,你又憑乜知道?
一個業委會成立後,就是一個機制中的一份子,目標就是搞好邨務,如果業委會成員日日嗌交、出投訴信、貼大字報……乜可以搞好邨務咩?希望這些不會在阿棠入局後發生。
以邨務為目的,業委就不能分左、中、口,或謊粉、或陳粉、或糖粉……,對立面不是業委內部,而是發展商、MO、……。
另外三個人是否有變,我唔覺。至於誰在變?三人我唔覺有變,亦明知佢哋唔係謊粉,在變者是誰是明顯的。

我不是業委會成員,當然只會聽他們講啦!李太你都不是業委會成員,你又憑乜知道?
一個業委會成立後,就是 ...
layman 發表於 2017-11-14 11:46

雖然不是業委會成員,但我不會像你「只會聽他們講啦」
上屆業委,(即今屆原班人馬除車場)已經有權用盡去入信、貼大字報,
為什麼你咁主觀阿棠入局才做呢?証明你對她們三人實在感情用事,
所以係對人不對事!

雖然不是業委會成員,但我不會像你「只會聽他們講啦」
上屆業委,(即今屆原班人馬除車場)已經有權 ...
wsit 發表於 2017-11-14 12:41

如果講選業委的事,我又覺得阿棠及陳某的做法確實有問題。
我認為確實有人對人不對事,尤其是邨務上,但撫心自問不是我。
阿棠過往的做事手法我見過,若果為求力撐謊角山而口誅筆伐當然我都撐佢,但有些就不是……。
業委能否做好屋苑事務是團隊合作,現時擺在眼前就已有代表,再不能分謊粉、糖粉……,做不出成績業主自然會決定他們的去留,不用操心。
返回題目,業委首先應了解公契中,一人代表多座及業委會在候選人參選時的工作內容。

業委會拿出証明,
証明港鐵有提交註冊律師署名文件,
來證明, 按公契, 一個業委可以代表兩