返回列表 發帖

室外泳池生青苔

係咪唔放水由佢生,等到6月先放水清潔維修整到7月驗水,8月先開始游?

正常係唔係要照養水?不過到來年都係要做清潔。
明暗 明暗 明暗

正常係唔係要照養水?不過到來年都係要做清潔。
dcmarco 發表於 2017-12-1 10:19

有冇池底/身維修需要放水去做? (緻藍天室外池由今年四月注水到而家都未放水)

係咪唔放水由佢生,等到6月先放水清潔維修整到7月驗水,8月先開始游?
Lohasbb 發表於 2017-12-1 09:21

泳池養住水,可以保護瓦仔唔會曬裂。應該下年二,三月左右先去水,再維修,清潔,入水,驗水,五,六月再重開。
日出康城關注所有關注組織會
關閉將軍澳堆填區

哦,即係由佢生到2月先

這個是財力問題,可以放水,直至開池前,再付錢做維修之後灌水開池,但費用非輕,政府泳池是用這方式辦事

這個是財力問題,可以放水,直至開池前,再付錢做維修之後灌水開池,但費用非輕,政府泳池是用這方式辦事 ...
erhuhung 發表於 2017-12-3 10:36

是的,除了錢的 concern, 也為保養。長期乾晒對個池更傷。
關閉將軍澳堆填區

其實可唔可以間唔中清潔下或者兩個禮拜開一次個過濾,我擔心過兩個月生到滿晒,呢度嘅清潔又咁徹底...

其實可唔可以間唔中清潔下或者兩個禮拜開一次個過濾,我擔心過兩個月生到滿晒,呢度嘅清潔又咁徹底... ...
Lohasbb 發表於 2017-12-5 09:26

扮海藻護膚,游完滑一滑
開始要驗水板,我估ok既。當然期間外觀會唔靚。

其實可唔可以間唔中清潔下或者兩個禮拜開一次個過濾,我擔心過兩個月生到滿晒,呢度嘅清潔又咁徹底... ...
Lohasbb 發表於 2017-12-5 09:26

其實因為早陣子個水泵有問題,所以有咁情況,而家落咗藥餅同行番水泵,應該情況有改善。
關閉將軍澳堆填區