返回列表 發帖

港獨小丑范國威,要威又要戴頭盔

被問是否撐港獨
范國威唔敢答?

新界東選區參選人今早出席港台選舉論壇,其中工聯會民建聯鄧家彪,反對派新民主同盟范國威兩人多番舌劍唇槍。

扯開話題拒回答

范國威提到周庭被DQ時,鄧家彪即反駁問為何不提另一位被DQ的劉穎匡,並質問范國威是否支持港獨,范國威當然唔敢回應,仲轉移話題指鄧於2017年出席台灣「雙十」慶祝活動,等同支持台獨,理應被DQ,但鄧家彪一句就KO佢,指當日支持的是勞工團體,與「台獨、港獨」無關,繼續狙擊要求范表態是否支持港獨,范卻以「陷阱」一詞形容鄧的問題,拒絕回答。

如果小編係范國威,我諗我都唔識答,梗係啦!答支持港獨就會DQ,答唔支持,班獨友仲點會投佢票?真係左右做人難!

出席新界東補選論壇參選人還有方國珊、陳玉娥、趙佩玉、黃成智。
票選泛民,抱憾終生

我在另一討論區都同樣質疑范國威的取向,現時所謂「港人優先」、「港人自決」、「民主自決」……,究竟到最後是追求乜嘢?
范不回答是否支持港獨,我就認為無私顯見私……
雖然范國威呢次應該入局,鄧家彪只是陪跑,但范唔會長久,下屆在泛民鬥搶議席下,佢一樣係會失業……

唔答係唔係支持“港獨”係明智之選,費事踩落陷阱。

其實所謂「港獨」、「港人優先」、「港人自決」、「民主自決」、等等 ;這些是高舉「一國兩制 」中「兩制 」的意思 。

「兩制 」在你心目中有幾重要,「兩制 」想擺係咩位置 ;大家用投票決定吧!

無一國根本就唔會有兩制……

無一國根本就唔會有兩制……
layman 發表於 2/2/2018 11:56

咁當初,又為何設定一國两制。 看來都係台灣人醒好多

咁當初,又為何設定一國两制。 看來都係台灣人醒好多
wyk 發表於 2018-2-2 14:21

無疑兩岸三地,現時只有台灣可以一人一票選最高領導人,不過台灣已證明他們的制度,並不能帶給他們任何福祉……

無疑兩岸三地,現時只有台灣可以一人一票選最高領導人,不過台灣已證明他們的制度,並不能帶給他們任何福 ...
layman 發表於 2/2/2018 14:25

難道共產政權. 就可以令你一世無憂帶來幸福?好好笑! 一國兩制只不過是共產黨呃人的大話.

出帖嗰位.去咗帶保護頭盔, 無蹤無影嘅? 真係識得帶頭盔
我係嗰無學識嘅小無賴

難道共產政權. 就可以令你一世無憂帶來幸福?好好笑! 一國兩制只不過是共產黨呃人的大話. ...
wyk 發表於 2018-2-2 15:10

我是指出你以為台灣好掂的傻嘢啫……
共產黨同民進黨咪一樣喺度呃緊人囉,好明顯有人已經畀去呃咗……

出帖嗰位.去咗帶保護頭盔, 無蹤無影嘅? 真係識得帶頭盔
wyk 發表於 2018-2-2 15:14

佢引你出來講嘢咋……