返回列表 發帖

劉鳴煒大談「人生勝利組」:富裕家庭背景非原罪

老實講佢再做公職終有一日會講錯嘢被全民圍攻 ...

PS. 富二代再高學歷再有成就都會畀人質疑"用錢買", 我心諗, 博士論文答辯恐怕晌似樣嘅大學, 呢一刻都買唔到

http://sina.com.hk/news/article/ ... %BD%AA-8473207.html

劉鳴煒大談「人生勝利組」:富裕家庭背景非原罪
2018年02月06日08:00

青年事務委員會主席劉鳴煒早前接受訪問,表示不同意家境好、「人生勝利組」等說法。

劉鳴煒早前接受馬會公共事務部《駿步人生》訪問時,指自己認識很多背景相似的朋友,但不少仍未大學畢業或只能勉強畢業,指人生中沒什麼他們認為或別人認同的成就。

劉稱,自己在成長時亦遇到不少轉折,在香港讀中學後轉到加拿大,之後再到英國讀大學,指這是典型受父母干預的例子,又指自己當年想去美國讀大學,但最後去了英國,「是非常不願意」。

他指,富裕家庭背景不是原罪,故對外間的批評,都是一笑置之,表示自己會「睇得開一點」,「如果輕易受這些批評所困擾,才是真正失敗」。

被問到開設4個網絡平台與年青人接觸,劉鳴煒指不想做「KOL(Key Opinion Leader,關鍵意見領袖)」,指所謂「KOL」,其實是精英制,「無可能700萬人都是KOL,大多數人可能無個K,只是OL」。
港鐵倒閉這方面,倒閉是不可能倒閉的,這輩子不可能倒閉的。鐵路又不會營運,就是工序外判這種東西,才可以維持一流營運商這樣子

緻藍天非緻南天更非致癌天
Hemera (ἡμέρα) not Hermera not Carcinogenimera (Carcinogenic+Hemera)

佢同老斗一樣,無節操。又話重病,仲可以有心有力,整多件出來
我係嗰無學識嘅小無賴

佢同老斗一樣,無節操。又話重病,仲可以有心有力,整多件出來
wyk 發表於 2018-2-6 15:34

整多件因為換咗

評分人數

整多件因為換咗腎
newbie 發表於 6/2/2018 15:39

咁即係無病了,可以返馬交坐 花廳

評分人數

有錢年青人做生意,多多少少靠父蔭,錢、人事、最後才講努力及運氣,如果老豆無嘜身家,出人頭地,難上加難,同現今樓市一樣,有錢二代,成功了,人家讚你,年青有成,我家百爺,有幾佰億的家當,做嘜都唔怕蝕……劉生你有後盾,當然可以講風涼話喇!如果你只是一名普通家境大學畢業生,一般十年工作經驗,不計金融相關行業,頂蓋膏蟹,十皮一個月己经好巴閉!啲有錢人,点會理你班年青剛出社會人士惨况吖!佢少出聲,當幫忙喇!

真喺想知,華置物管,請一名大學初生代,做見習主任,俾幾多水一個月呢?唔知有無两皮呢?發吓白日夢啦!皮半都偷笑!

真喺想知,華置物管,請一名大學初生代,做見習主任,俾幾多水一個月呢?唔知有無两皮呢?發吓白日夢啦!皮 ...
klpercy 發表於 2018-2-6 22:44

兩皮?
兩皮二啦……台灣大學畢業生的最低工資

回復 7# layman

台彎攪毐上左腦,後果自付,香港開始昂首闊步!

回復  layman

台彎攪毐上左腦,後果自付,香港開始昂首闊步!
klpercy 發表於 2018-2-7 15:41

前兩年有個細侄在台灣畢業,即刻找到工作,他十分高興,因為唔係個個同學都得。
二萬二台幣約香港6000蚊……
廿幾年台灣的士都無加過價,真係唔知係好事定壞事……

回復 9# layman

好多去左大陸找到工作,落地生根……代价是,被民進黨正苦,取消在台户籍,更有可能判監,毒上腦!