返回列表 發帖

雪櫃唔凍

請問有無人試過個雪櫃下層唔凍,上面個冰隔勁凍,結晒霜!打去惠而浦話過咗保養,上門檢查要收$425,零件另計!

請問有無人試過個雪櫃下層唔凍,上面個冰隔勁凍,結晒霜!打去惠而浦話過咗保養,上門檢查要收$425,零件另計! ...
jotaro 發表於 2018-3-7 00:11

之前一二期既街坊,通常都係停左個雪櫃,等一兩日完全溶雪,之後再開返試下。如果都唔得,就真係壞。
不過你要處理左雪櫃內d野食先。

如果真係出問題, 通常係時間制出問題, 可以搵外面師傅維修, 大約$300左右
向亂花泥頭費說Οχι (希臘語: 不), 向天價加圍標標書說止め (AV語: 不要), 向跟進執修不力說non (法語: 不)

緻藍天非緻南天更非致癌天
Hemera (ἡμέρα) not Hermera not Carcinogenimera (Carcinogenic+Hemera)

大部份雪櫃, 都係上層冰格出冷風, 再透過上下層之間的一把抽氣扇, 把冷氣抽去下格,
如果上層勁凍, 下層唔凍, 出問題的有可能就是這個通道了.

先檢查一下, 上層冰格的所有出入風位有沒有結霜,
再檢查下層的出風口, 亦檢查上下層之間的抽氣扇口, 是不是關上. 因為惠而普的雪櫃,是可以調節上下層的出風量.  可以把開關至中, 看看有沒有效.

最後都不成, 只好上門維修了, 因為可能是抽氣扇壞, 注意: 惠而普的雪櫃一般有5年保養
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

大部份雪櫃, 都係上層冰格出冷風, 再透過上下層之間的一把抽氣扇, 把冷氣抽去下格,
如果上層勁凍, 下層唔 ...
noodleprince 發表於 2018-3-7 09:46

腸肛由OEM渠道購入只有一年 (並且已經延長過)

小弟試過,勉強用住, 上個星期漏電添, 剛買了部新的, 下星期到!
Starry, starry night  
Paint your palette blue and gray

搞到電櫃都壞,咁大個仔都未試過!
Starry, starry night  
Paint your palette blue and gray

請問有無人試過個雪櫃下層唔凍,上面個冰隔勁凍,結晒霜!打去惠而浦話過咗保養,上門檢查要收$425,零件另計! ...
jotaro 發表於 2018-3-7 00:11

上面勁凍,即制冷無問題,壓縮機仍然正常。
四樓講得啱,你可以試試。
另一方面,看看是否冰格放置的東西太多,阻塞冷空氣向下。
二樓講的方法,好多街坊都係咁做,而且成功的。

我剛剛都係發生同樣問題, 結果整個雪櫃都唔凍

我剛剛都係發生同樣問題, 結果整個雪櫃都唔凍
goodfriend 發表於 2018-3-7 23:12

如果成個雪柜都唔凍就可能制冷出現問題,即壓縮機有事,看來要換過一部了。