返回列表 發帖
如果方某當選亦證明香港政界徹底碎片化
何偉濤 發表於 2018-4-6 12:57

用今次的票量來說,她應該最後入局,不過咖喱應該無咁好彩了。

layman 發表於 2018-4-6 12:59

難講, 呢次唔好聽講句, 在建制派支持者眼中, 係睇建制派中人邊個無咁討厭

當然, 將軍澳/西貢區以外嘅新界東朋友們知道方某或鄧某邊個歷史更黑咁解

難講, 呢次唔好聽講句, 在建制派支持者眼中, 係睇建制派中人邊個無咁討厭

當然, 將軍澳/ ...
何偉濤 發表於 2018-4-6 13:02

問題係在阿爺力谷鄧之下,方竟然有六萬幾票,咁樣下屆的情況也應差不多。
反對派各派系自己都唔夠票,仲點會益咖喱?

問題係在阿爺力谷鄧之下,方竟然有六萬幾票,咁樣下屆的情況也應差不多。
反對派各派系自己都唔夠票,仲點 ...
layman 發表於 2018-4-6 13:12

因為鄉事派班人從來都唔係阿爺嘅盟友, 而阿爺眼中呢班人正係毛主席口中嘅"土豪劣紳" (簡某某就係典型, 條友晌粉嶺高球場示威時出嚟抽水, 連北區嘅軍營都敢打主意)

政治上方某就好似微信一樣, 由本來建制暗棋演化出另一個政治生命體, 當然搞唔好, 建制同反建制都會圍攻佢

layman 發表於 2018-4-6 12:59

另外范某人已經徹底撕毀外衣, 佢係無可否定嘅港獨, 你睇佢反國歌法嘅立論已經係典型港獨思潮, 將"主權"變成"宗主權"

回復 9# layman

佢一定出來再輸過

回復 8# 何偉濤

認同,建制都有分裂,泛民亦一樣

回復  layman

佢一定出來再輸過
kimidaniel 發表於 2018-4-6 13:36

今次真係難講, 阿彪唔係"輸三萬票", 而係輸在"某些人眼中佢比方某更討厭", 而問題就係佢發生過乜"劣跡"?! 據我知好似無乜

PS. 我對"由日本寄出嘅恐嚇信"事件興趣更大

回復  何偉濤

認同,建制都有分裂,泛民亦一樣
kimidaniel 發表於 2018-4-6 13:37

其實政治之事, 都係利益所致, 撐或反高鐵, 撐或反開源軟件, 背後可能係$$$$$

陳某莊好似當反高鐵係佢哋陣營"最後一根水草"一樣, 句句靠嚇 (有如當年Microsoft反Linux四圍放FUD文宣, Microsoft CEO Steve Ballmer靠嚇瘋狂攻擊開源軟件一樣, 甚至上綱上線話到係"破壞美國核心價值觀"), 釘書機事件都無咁核突

另外范某人已經徹底撕毀外衣, 佢係無可否定嘅港獨, 你睇佢反國歌法嘅立論已經係典型港獨思潮, 將"主 ...
何偉濤 發表於 2018-4-6 13:28

我在另一討論區講過咖喱的所謂「自決」到頭來也是「獨」,有人話我砌佢生豬肉……
路遙知馬力,日久見人心……我信!