返回列表 發帖
呢間有伏, 隔離屋同我話有塞,要用氮氣谷,
wyk 發表於 2018-3-19 12:39

見過有冷氣cf看到冷凝排水管塞, 話用雪種通, 怕他手上有修冰箱用的細瓶裝雪種, 其實是借用氣壓谷走冷凝水排水管內塵垢!比用膠喉用口吹, 谷出的風力勁好多!

各位... 請問我屋企部冷氣機結霜.. 大家有冇咁情況? 知唔知可以點搞... 搵過師傅睇... 佢話要搭棚加雪種... 或者換過部冷氣機... 好貴啊..點算?

回復 42# waterfox325
換咗就一了百了

各位... 請問我屋企部冷氣機結霜.. 大家有冇咁情況? 知唔知可以點搞... 搵過師傅睇... 佢話要搭棚加雪種... ...
waterfox325 發表於 2018-3-27 00:32

冷氣機結霜,好明顯製冷是沒有問題,點解仲要加雪種?仲要搭棚……?
其實這情況是個sensor出現問題,佢收到嘅signal係溫度仍然高,所以不斷製冷,令到結霜,試吓清潔sensor(如果無記錯是條金屬條),點都唔使搭棚啩……

回復 42# waterfox325

我部机試過咁情況,師傅話:塵多塞去水喉,影響製冷,通左去水,洗完机後,嘜豎都無!唔知你部机是否一樣,佢仲話……好少情況要加雪種,你有無被人_揾丁,唔知喇!

各位... 請問我屋企部冷氣機結霜.. 大家有冇咁情況? 知唔知可以點搞... 搵過師傅睇... 佢話要搭棚加雪種... ...
waterfox325 發表於 2018-3-27 00:32

剛換左冷氣機1.5匹X3,1匹X1 連所有費用4萬3千正

剛換左冷氣機1.5匹X3,1匹X1 連所有費用4萬3千正
patchai 發表於 2018-3-29 08:49

我都計劃若有壞的情況出現,全部換晒,反正我一向對隨樓附送的電器無乜好感。

梗係等淡季換啦, 唔係D冷氣機又要等, 師父又勁搶手

可以PM我嗎?

可以PM我嗎?