返回列表 發帖

晉海II加推迎戰MALIBU 周五先賣15伙

荃灣西站又係AIDS打荃城煨

http://ps.hket.com/article/2033996/

晉海II加推迎戰MALIBU 周五先賣15伙
2018年3月20日 11:46

將軍澳日出康城新盤MALIBU熱銷,新地旗下晉海II加推114伙迎戰,其中15伙將於周五(23日)起發售。

價單售價由693.9萬至1,364.8萬,呎價介乎18,322至25,636元,即供買家可享最高18%總折扣優惠。扣除即供總優惠後,該批單位折實售價由約569萬起至約1,119萬,折實呎價約15,024至21,022元。
向亂花泥頭費說Οχι (希臘語: 不), 向天價加圍標標書說止め (AV語: 不要), 向跟進執修不力說non (法語: 不)

緻藍天非緻南天更非致癌天
Hemera (ἡμέρα) not Hermera not Carcinogenimera (Carcinogenic+Hemera)

好似由6xx起, 569萬冇貨wo

好!推多啲……

好!推多啲……
layman 發表於 2018-3-21 12:51

我而家開始諗, 如果未來一年真係樓市逆轉, 有幾多買家甚至現樓要燒碳或者跳樓

尤其係3年來買咗高端新樓班人, 例子如腸肛君柏同維港頌呎價貴過貝沙灣!!! 合理嗎? 我唔覺

我而家開始諗, 如果未來一年真係樓市逆轉, 有幾多買家甚至現樓要燒碳或者跳樓  ...
何偉濤 發表於 2018-3-21 12:52

食得鹹魚抵得渴……若真出現這情景,呼籲中招者愛惜生命,立即舉手投降,唔好向親戚朋友借錢頂,最好「自破」,留得青山在,那怕無柴燒。

我而家開始諗, 如果未來一年真係樓市逆轉, 有幾多買家甚至現樓要燒碳或者跳樓

尤其係3年 ...
何偉濤 發表於 2018-3-21 12:52

MALIBU 現價 貴過CARPI 當年開賣, 咁MALIBU 是平定貴?
肯定的是如果CARPI 現在放監, 一定比MALIBU 貴, 畢竟地點, 配套優勝

未來一年樓市會不會逆轉. 無人知, 如果有80%機會估中, 都早足以富甲一方.
所以不能以自己把尺去衡量.
但要分析的話, 大家(由其是似何兄的一眾緻藍天業主)回想當時為何入市, 當時是低位嗎? 當時肯定3年後, 有30% 升幅嗎? 當時日出康城的種種發展, 有機會跳票嗎?.......

大家入市, 同小弟一樣, 一定身邊有人會勸你, 樓市風高浪急,宜三思, 亦有人會話高處未算高.  唔多唔少大家都係憑心口果個勇字. 反正把這壞的情況想一遍, 覺得還頂到,  計好自己的斤兩, 就勇敢走這一回.

今天大家回想, 都算托賴, 大家笑容滿面地見到3期的水漲船高, 亦在欣賞自已的勇氣和眼光

在云云MALIBU 的買家中, 大家不知看到多少當年的自己

MALIBU 現價 貴過CARPI 當年開賣, 咁MALIBU 是平定貴?
肯定的是如果CARPI 現在放監, 一定比MALIBU 貴, 畢 ...
noodleprince 發表於 2018-3-21 14:43

曾經我提議過公司某位未置業嘅HR+會計經理不如去睇下海某匯, 講完之後我知道我講錯嘢 ...

呢個年頭, 絕對唔好建議或唔建議任何人買(睇)或唔買(睇) ... 萬一佢買咗樓價大跌或者佢唔買樓價大升, 我都可能係罪人

曾經我提議過公司某位未置業嘅HR+會計經理不如去睇下海某匯, 講完之後我知道我講錯嘢 ...

呢個年頭 ...
何偉濤 發表於 2018-3-21 16:05

對了
自己過了海就算了. 不要裝樓神.

我最多係勸朋友, 多做功課, 多觀察, 就算機會來, 都可以保持冷靜頭腦
至於平OR 貴, 對不起, 不予評論

對了
自己過了海就算了. 不要裝樓神.

我最多係勸朋友, 多做功課, 多觀察, 就算機會來, 都可以保持冷靜 ...
noodleprince 發表於 2018-3-21 16:24

我今日吐嘈係因為見到MA**BU四房單位呎價名義上到十大豪宅貝沙灣嘅三分二 (而某港頌某璇呎價貴過貝沙灣), 覺得唔係好正常, 呢個不正常情況有一日出事, 會唔會好似樓市福島一樣

呢個年頭 ...
何偉濤 發表於 2018-3-21 16:05

咁李生經常講「自用,又有能力供款,唔好炒……」都有一定道理
我現時仍然堅持唔買一手樓,有人頭,有能力,一定係買二手……