返回列表 發帖
另外, 大家覺得馬來西亞可以短期內唔靠中國/日本自己維護保養將來嘅隆新高鐵?! ...
何偉濤 發表於 2018-5-11 15:14

唔好開玩笑,我估馬拉人有排都未得。

唔好開玩笑,我估馬拉人有排都未得。
layman 發表於 2018-5-11 15:16

咁印尼人雅萬高鐵呢? 咁印度人呢? 呢個正係點解中日都明知可能要蝕錢都要投標呢類項目, 做得好就短蝕長賺, 更加會爭取到當地經政影響力, 點會唔做?!

咁印尼人雅萬高鐵呢? 咁印度人呢?
何偉濤 發表於 2018-5-11 15:16

印度人可能有機會,印尼人都未得。

印度人可能有機會,印尼人都未得。
layman 發表於 2018-5-11 15:17

東南亞國家重工業上係會依賴中日韓三家, 呢個真係無法子

回復 11# layman

约十年前,在馬拉玩過山車,條馬拉工作人員檢查安全帶,好求其,用口檢查,0k、0K!跟住……開車咯!

有位best friend 係大馬華人,大馬華人喜歡馬哈迪,因為政府政策比較公平,相對地對華人有利

有位best friend 係大馬華人,大馬華人喜歡馬哈迪,因為政府政策比較公平,相對地對華人有利 ...
chachalee 發表於 2018-5-11 22:44

我都接觸過馬來華人 (我以前其中一位導師係馬來華人晌外國讀博士) 佢哋再離開係因為晌馬來西亞政治下永遠唔會得到真國民待遇, 永遠被當"第五縱隊"

其實中國晌馬來西亞投資未必為當地華人支持甚至可能有害於佢哋

回復 17# 何偉濤

佢哋仲仇中過港毒

節操, 不存在的

https://hk.news.yahoo.com/%E9%A6 ... E%A9-221114758.html

馬哈迪保留假新聞法 賦予更清楚定義
星島日報
2018年5月14日 上午6:11

【星島日報報道】馬來西亞國會上月匆忙通過引起爭議的打擊假新聞法案,批評者指是政府企圖箝制反對派言論的工具。新任首相馬哈迪領導的希望聯盟在大選前曾承諾,若當選執政,誓要廢除該法例。但言猶在耳,馬哈迪昨日卻有不同的說法,暗示新政府會保留打假新聞法,不過表示會給予更清楚的定義。

馬哈迪昨日在國營電視台發表講話說:「我們會給予打假新聞法例更清楚的定義,讓媒體清楚甚麼是假新聞,甚麼不是假新聞。」

他表示無論媒體的傾向如何,新政府不會加以限制,不過絕不容許媒體作出煽動民眾的任何舉動。他說:「雖然我們支持媒體自由和言論自由,但是有限制的。如果他們刻意要製造混亂,就必須面對法律制裁。」

《2018年打假新聞法案》上月二日在國會下議院通過,希望聯盟翌日宣布若在來屆執政,會廢除這項惡法。該法例規定,違例者的最高刑罰是入獄六年及罰款五十萬馬元(約九十九萬港元),馬哈迪當時也是當局引用該法例的調查目標之一。
向亂花泥頭費說Οχι (希臘語: 不), 向天價加圍標標書說止め (AV語: 不要), 向跟進執修不力說non (法語: 不)

緻藍天非緻南天更非致癌天
Hemera (ἡμέρα) not Hermera not Carcinogenimera (Carcinogenic+Hemera)

回復  何偉濤

佢哋仲仇中過港毒
klpercy 發表於 2018-5-13 09:41

政治斯德哥爾摩症候群